Проблеми във Варна заради несполучилото гласуване по настоящ адрес

от БНТ
22:44, 27.06.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Варна - МИР 3
Слушай новината

Хората, които са на почивка и са отседнали в хотели, командированите в деня на изборите и сезонни работници няма да могат да гласуват заради административни неуредици. ЦИК обсъждаше с регионалното министерство възможността отседналите в хотел да се водят като настанени на временен настоящ адрес на същото място. Но това положение не беше уредено нормативно и възможността отпадна.

Картината от Варна показва несъответствието между обещаните възможности за хората в отпуска в началото на предизборния месец и реалността.

634-ма души са подали заявление за гласуване по настоящ адрес в община Варна за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Сред тях няма резервирали нощувки в градските хотели и курортите край Варна. Срокът за вписване в избирателите списъци изтече на 26 юни. Така на практика настанените в хотели и къщи за гости във Варна в деня на вота, няма да могат да гласуват.

Подалите в срок заявления за регистрация по настоящ адрес са собственици на имоти във Варна и в близките вилни зони. А това означава, че дошлите на море в деня на вота, няма да гласуват.

"Регистрацията по настоящ адрес се извършва по Закона за гражданска регистрация, по определен начин, който няма как да се случи в хотелите", каза секретарят на община Варна Нора Момчева.

Въпреки че туристите в хотелите и къщите за гости на практика няма да могат да гласуват, хотелиери са готови да съдействат и дават идея как да се реши този проблем.

"Най-хубаво е всеки национален курорт да има по една изборна секция с по една машина. Всеки си има уникално ЕГН, като го има, записва се под чертата в списъка. Идва, гласува и си заминава. Най-вероятно, който реши да почива, ще жертва участието си в изборите", предположи Атанас Карагеоргиев.

Млади семейства, които ще гласуват на 11 юли по настоящ адрес във Варна, имат и други притеснения.

"Трябва да се съобразява и друго, че записването по настоящ адрес евентуално би могло да има някакво отношение към точките, които се взимат за записване за деца в детски градини, за училища, защото евентуално по настоящ адрес се правят тези записвания", обясни председателят на РИК-Варна Велин Жеков.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес се отнася само за настоящите избори, така че хората могат да гласуват на следващи избори по постоянния си адрес, без да е нужно отписване от списъците във Варна.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След среща на върха на ЕС: Премиерът на Люксембург е заразен с COVID-19
След среща на върха на ЕС: Премиерът на Люксембург е заразен с COVID-19
От утре възобновяват полетите между Русия и България
От утре възобновяват полетите между Русия и България