НОВИНИ

Кунчев: До септември у нас ще има доминация на делта варианта на Ковид, ваксинацията ще предотврати вълната

bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 28.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Слушай новината

Появата на положителни проби на делта вариантът на Ковид в България е част от общия процес на развитие на епидемията в Европа, с все по-голямо доминиране на случаите от този вариант. Този процес ще продължи. По-притеснително би било, ако не установяваме такива проби, защото България няма как да бъде изолирана. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Днес стана ясно, че в страната ни са установени седем случая на делта вариант на SARS-CoV-2 и един на бета вариант. Това, че тези случаи са хванати, не означава, че ги няма и на други места в страната каза доц. Кунчев.

"Нещата са ясни - новият вариант, който ще предизвиква заболяемост от коронавируса, е делта вариантът, до появата на нов", каза той.

Уточни, че този вариант засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане с другите варианти. 60% обаче е по-заразен, което го прави бърз в разпространението. Но за сметка на това имаме доста по-подготвена здравна система, каза Кунчев.

Според него делта вариантът ще остане доминиращ в Европа до края на лятото. Ситуацията е тежка във Великобритания, Южна Испания, дори в Русия.

Доц. Кунчев смята, че вероятно по-рано от края на септември и у нас ще има доминация на този вариант.

Ако искаме да бъдем максимално подготвени за среща с индийския вариант, трябва да имаме високо имунизационно покритие. Това ще предотврати вълната, категоричен е доц. Кунчев.

До няколко седмици се очакват много повече пациенти с делта вариант на COVID-19

Ваксините в този си вид предпазват от тежко протичане и смърт. Очевидно ще има и случаи на заразени имунизирани, особено по-стари имунизирани, но ще го карат по по-лек начин, допълни той.

Ако прилагаме мерките, които досега са познати, те ще бъдат ефективни и за индийския вариант.

България ще въведе цветна схема на контролно пропускателните пунктове, каза още доц. Кунчев.

"Страните от ЕС ще бъдат зелени, от които нищо не искаме. Първо вдигаме възрастта на децата до 12, от които нищо не искаме - не 6. Второ - ще има зелени страни, мисля, че са повече от половината, от които няма нужда от никакви изследвания. Следващата група е такава, от която искаме сертификат, който от 1 юли се въвежда във всички европейски страни. Оттам нагоре има оранжева, червена и тъмночервена зона и сива. Сивата са страни, от които нямаме информация. Това са такава, от които забраняваме влизането. Другите са - има влизане, но само с документ и десетдневна карантина", каза Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватите са готови за битка, ще разчитат и на феновете си
Хърватите са готови за битка, ще разчитат и на феновете си
Петър Тодоров е преназначен за директор на ОДМВР-Пловдив
Петър Тодоров е преназначен за директор на ОДМВР-Пловдив