НОВИНИ

До няколко седмици се очакват много повече пациенти с делта вариант на COVID-19

Заразените са от едно предприятие - Столичен електротранспорт

няколко седмици очакват повече пациенти делта вариант covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 28.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

"В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант. Но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове". Това заяви на брифинг пред медиите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова по повод установените у нас 7 случая на индийски вариант и 1 на южноафрикански.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици, каза проф. Христова. Тя не отрече, че е възможна нова вълна насред лятото.

През последната седмица в Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани и анализирани 200 проби. От тях при 190 се доказа британският вариант. Това са проби, изпратени от страната. В проби, които са изпратени от "Пирогов" се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта - индийския вариант на коронавируса и 1 към бета варианта - т.е. южноафриканският вариант.

Това са проби, изпратени в периода 6-14 юни.

Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас. Той е с много леки симптоми и е карантиниран в София.

При 7-те други проби - само един от тях е хоспитализиран. Той е постъпил в много тежко състояние, но към момента е добре. Останалите 6 са с много леки симптоми и са настанени на домашно лечение и карантина.

4 от заразените лица са във възрастовата група 30-40, другите четирима са във възрастовата група 40-50. 6 са мъже и две са жени. Заразените с делта варианта работят в едно предприятие - Електротранспорт - София. Вече се изясняват контактите им.

Първи случай на южноафриканския вариант на COVID-19 и 7 на индийския са установени у нас

При всички случаи личните противоептдемични мерки трябва много строго да се спазват, допълни проф. Христова.

По думите ѝ категорично е доказано, че ваксините, които са у нас покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво каза Роналдо на Тибо Куртоа след отпадането?
Какво каза Роналдо на Тибо Куртоа след отпадането?
Съдът отмени забраната за строежа на "Златен век"
Съдът отмени забраната за строежа на "Златен век"