НОВИНИ

Ще плащаме с левове и евро само един месец след влизането в еврозоната

Николай Минков
от Николай Минков
17:22, 05.07.2021 (обновена)
6897
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Един месец след въвеждане на еврото, според плана става дума за началото на 2024-та, левът също ще бъде в обращение обясни днес служебният финансов министър Асен Василев.
А поводът е, че Националният план за въвеждане на еврото беше публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството но финансите.

Правилата за преизчисляване на цените, процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и кредити с променливи лихви, са част от съдържанието на Плана за въвеждане на единната валута у нас.

Близо 80 страници представлява Националният план за въвеждане на еврото, публикуван на сайта на МФ за обществено обсъждане. той предвижда България да премине към единната европейска валута на 1 януари 2024 г., без преходен период. Според служебният финансов министър за тази цел ще бъде нужна промяна средно на около 15-20 закона. Той увери, че инфлация не с очаква, а 1 евро ще се търгува за лев и 99 стотинки.

Асен Василев обясни през какви етапи ще премине България при въвеждането на еврото.

"Според плана 5 месеца преди въвеждане на еврото ще има цени в двете валути. 12 месеца след въвеждане на еврото пак ще има цени в двете валути, за да не се позволи да се вдигат цените, така да се каже, през закръгляне", обясни Асен Василев.

6 месеца обмяната на левове с евро ще бъде безплатна, а само месец ще можем да пазаруваме едновременно с двете валути.

"Самото двойно обръщение в търговските вериги е 1 месец и причината затова е, че ако направим 6 месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се почне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП", каза Асен Василев.

30 дни е периодът за общественото обсъждане по плана за въвеждане на еврото. Крайното законодателно решение за приемане на единната валута у нас трябва да бъде взето от редовното правителство и парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец призова за подобаващо изпращане на Моци, Дяков и Стоянов в сряда
Лудогорец призова за подобаващо изпращане на Моци, Дяков и Стоянов в сряда
Отменен е отказът да се разследва продажбата на ТЕЦ "Варна" на фирма, близка до Доган
Отменен е отказът да се разследва продажбата на ТЕЦ "Варна" на фирма, близка до Доган