НОВИНИ

Всички машини вече са доставени зад граница

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:33, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Избори 2023
Снимка: Архив/ БГНЕС
Слушай новината

68802 са подадените заявления за гласуване в чужбина, а броят на секциите, които ще бъдат разкрити, е 782. За още две секции все още се чакат разрешения, обявиха днес от външното ни министерство. В 10 държави ще се гласува с машини и това са Великобритания, Германия, Турция, Обединеното кралство, Испания, САЩ, Австрия, Белгия, Нидерландия, Франция.

Всичките 421 машини вече са доставени зад граница и предстои разпределението им по секции. В 148 секции ще бъдат разположени по две машини, а в 125 ще се гласува с една.

"Това бяха над 9 тона, които превозихме", отбеляза Кирил Анастасов - ръководител на работната група за организация на изборите в чужбина.

4262-ма ще бъде общият брой на членовете в Секционните избирателни комисии зад граница.

"От две секции в Германия и една в Малайзия не получихме разрешения за откриването на секции. Отказите се дължат предимно на мерките за сигурност или недостатъчно добри условия за провеждане на избори", обясни Иван Кондов - постоянен секретар на МВнР.

За други две секции в Бон, Германия, и Нови Сад, Сърбия, все още се чака потвърждение от местните власти.

"Какво очакваме от ЦИК - на първо място да определи в спешен порядък окончателния състав на секционните комисии в чужбина", заяви Светлан Стоев - министър на външните работи.

Министърът отправи остри критики към ЦИК заради липсата на подготовка и указания към членовете на секционни комисии зад граница за работа с машините. Подчерта също, че след всички избори в министерството правят анализ и дават препоръки към комисията как да се подобри организацията на гласуването в чужбина, но оттам взимали под внимание много малко от тези препоръки.

"Ако се вземат предвид и препоръките на международните наблюдатели, отдавна би трябвало ЦИК да бъде една професионално представена организация, а не политически орган", отбеляза Светлан Стоев.

Като положителен аспект на предстоящия вот зад граница от Външно определиха по-разхлабените мерки срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи поискаха да не бъде отстрелвана мечката от Белица
Протестиращи поискаха да не бъде отстрелвана мечката от Белица
Нестеров отпадна на старта на "Уимбълдън"
Нестеров отпадна на старта на "Уимбълдън"