НОВИНИ

Външният министър: Имаме двойно повече секции в чужбина от изборите на 4 април

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:28, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
Политика
живо външният министър имаме двойно повече секции чужбина изборите април
Слушай новината

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи актуална информация за организацията на изборите зад граница.

Може да се каже, че в момента имаме двойно повече секции от последните избори на 4 април, заяви Стоев. Сроковете и ангажиментите на министерството са едни и същи, така че това за министерството означаваше двойно повече работа и напрежение за дипломатическите ни представителства зад граница, обясни той.

Гарантирането правото на вот на българските граждани в чужбина си остава основна наша цел, допълни министърът.

При подготовката имахме нови моменти - нов Изборен кодекс, отпадането на ограниченията за брой секции в държавите извън ЕС, провеждане на избори на места, където през последните 5 години е имало повече от 100 избиратели, обясни министър Стоев.

Има няколко посолства с максимална натовареност за вота в чужбина. Най-голям брой секции са разкрити в Турция, значително увеличение има и в Гърция със секции включително по островите, което ще даде възможност българите на почивка да гласуват. В Германия има безпрецедентен брой секции - 117.

Много малко са отказите от държави за създаване на секции и те са свързани предимно със сигурността. Към днешна дата всички 421 машини са доставени в чужбина и започва доставката им по секции. Ако се наложи промяна на адресите на секции - ще бъде веднага съобщено на сайта на МВнР, подчерта министърът.

Какво очакваме да се реши в спешен порядък от ЦИК:

  • На първо място - да се определи окончателният състав на секционните комисии
  • Второ - хората, които ще заминат, да бъдат подготвени за работа с машините. До момента те не са минали никаква подготовка и няма никакви методически указания

Разликата в положителен аспект от последните избори е противоепидемичната обстановка и ограниченията, които са по-малко, допълни Стоев.

Ако искаме съвременен Изборен кодекс, е крайно време да се съобразим с препоръките на международните наблюдатели, подчерта министър Стоев.

В брифинга участва и ръководството на Работна група "Избори" в Министерството на външните работи - председателят ѝ и постоянен секретар на министерството Иван Кондов и заместник-председателят на групата Калин Анастасов.

Разкрити са 782 секционни избирателни комисии, а 68802 заявления са подадени, заяви Иван Кондов.

Изпитваме затруднение във Великобритания, Германия и САЩ при съставяне на СИК, обясни Анастасов.

Не сме получили разрешение от Куала Лумпур и в по една секция в Манхайм и Щутгарт.

4262 е общият брой членове на СИК зад граница. 55 СИК са с 3 члена, 507 с 5 члена, 209 със 7 и 11 с 9 члена.

Във Великобритания няма да бъдат изпратени членове на СИК от България заради въведената там 10-дневна карантина.

421 машини са доставени за изборите в чужбина, каза Кирил Анастасов, ръководител на работната група. В 148 секции ще има по две машини съгласно решение на ЦИК, а в 125 ще се гласува с една машина.

Общо 9 тона машини са доставени за гласуване в чужбина от администрацията на МВнР. Пренесени са и над 10 тона изборни книжа и бюлетини.

В Испания са доставени 58 машини в 31 секции, в Германия в 56 секции от общо 115 ще се гласува с машини. Най-далечните точки за доставяне са САЩ, Канада и ОАЕ.

Изборите в Сан Франциско ще завършат най-късно, а най рано ще започнат в Окланд.

Представителите на МВнР съобщиха още, че има десетки отказали се за комисии, поради запълване на местата с представители на политически сили. В резултат на това цари огромно възмущение сред общностите в чужбина.

Много малко от нещата, които МВнР е предложило на ЦИК за промени в Изборното законодателство, са взети под внимание. ЦИК е политически орган и много пъти обсъжданията там не са каквито трябва. Ако се вземат предвид препоръките на международните наблюдатели е време ЦИК да стане професионален, а не политически орган, каза министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сапьори обезвредиха изоставен куфар на бул. "Стамболийски" (Видео)
Сапьори обезвредиха изоставен куфар на бул. "Стамболийски" (Видео)
Образувани са 20 досъдебни производства за изборни нарушения
Образувани са 20 досъдебни производства за изборни нарушения