Задържаха трима за купуване на гласове, имали списъци с 28 000 избиратели

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
11:06, 05.07.2021 (обновена)
5233
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

МВР с нови разкрития за схеми с купуване на гласове. На професионалния празник на вътрешното ведомство служебният министър Бойко Рашков обяви, че при полицейска операция в Хасковско са задържани трима мъже, в които са открити списъци с имената на 28000 избиратели. Според Рашков прокуратурата се опитва да омаловажава постиженията на МВР по линия на опитите за купуване на гласове.

Задържаха още двама души след акцията в пловдивския квартал "Столипиново"

Двама братя и синът на единия от тях са задържаните в Хасковско. В тях са открити списъци с над 900 страници с хиляди имена на гласоподаватели и номера на изборни секции. В дома на единия от тях са намерени и пари - 83 банкноти от по 50 евро. Вътрешният министър заяви, че задържаните са свързани с определена партия.

“По първоначални данни това са избирателите на ПП ГЕРБ. 28 000 избиратели, които са по първоначални данни използвани в предходните избори на 4 април и е подготвяно тяхното използване и за изборите, които сега предстоят в неделя”, заяви Бойко Рашков.

От партията отговориха на казаното от вътрешния министър.

“Това е предизборна груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, посочват от ГЕРБ.

Проверява се информация и за друга схема в Хасковско - за манипулации с хартиените бюлетини на подвижните секции.

“Лицата се регистрират за подвижна избирателна секция като трудноподвижни лица. Говорим за над 600 човека. Различни хора са, но някои от решенията са примерно за високо кръвно, да кажем диабет - нещо, което не прави трудноподвижно лицето”, заяви Станимир Станев, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Министърът съобщи и за случай от Пловдив, където са открити тефтери с данни на гласоподаватели и пари. Бойко Рашков критикува прокуратурата, че омаловажава успехите на полицията в борбата с купуването на гласове.

"Най-лошото е, че при нас пристигна информация, че тези указания да се постъпва по този начин идват от най-високо място. Засега ще кажа от прокуратурата, в което аз донякъде се съмнявам, защото по-високото място е от друго място”, заяви Бойко Рашков.

Прокуратурата също отговори на критиките, декларирайки воля за взаимодействие с всички институции, имащи отношение към противодействието и разкриването на престъпления.

"Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите”, посочват от Прокуратурата.

Според Бойко Рашков има сигнали, че на места в страната говорители на полицейски дирекции получили указания от прокурори да не разпространяват данни за пресечените порочни практики.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бивш съотборник на Дешан го упрекна за провала на Франция
Бивш съотборник на Дешан го упрекна за провала на Франция
Ериксен с първа публична поява след изписването от болницата
Ериксен с първа публична поява след изписването от болницата