Експерти: Недопустимо е, но ще се наложи да бракуваме ваксини

от БНТ
08:40, 05.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не са задоволили очакванията. Това заяви в "Денят започва" проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.

Той съобщи, че към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души - около 25% от населението, а тези с втора доза около 800 хиляди.

"Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество", заяви проф. Гигов.

Новият Обществен съвет за ваксините заседава за първи път

Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец и не трябва да се допуска изхвърляне на ваксини.

"Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани. Ние трябва максимално да ускорим тази кампания и всички да участваме, за да можем да ги използваме ваксините", допълни проф. Гигов.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините.

"Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията", допълни проф. Търнев.

Министър Кацаров: Лятото е най-подходящо да направим национално усилие и да се ваксинираме

И двамата експерти посочиха, че рискът от болестта е много по-голям отколкото риска от усложнения от някоя от ваксините и споделят мнение, че повече хора трябва да се ваксинират.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов за цените в мигрантския център в "Бусманци": Това е безобразие
Тихомир Безлов за цените в мигрантския център в "Бусманци": Това е безобразие
Недостиг на кислород в индонезийските болници
Недостиг на кислород в индонезийските болници