Потъналият край Созопол "Мопанг" вече е археологически обект

Мария Чернева
от Мария Чернева
07:12, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Потъналият край Созопол кораб "Мопанг" днес беше обявен за подводен археологически обект. "Мопанг" стана известен с изтичането на мазут преди две години. А понеже е в морето вече 100 години - според закона, той получава друг статут и защита. Центърът за подводна археология организира гмуркане на клубовете от страната, за да обърне внимание на опазването и на други исторически обекти под вода.

Всички са привлечени от приключението да видят кораб с толкова интересна история. Днес може да се каже му отдават своеобразна чест.

"Мопанг" е товарен кораб, произведен в Ню Джърси по поръчка с още 150 еднакви по програма за компенсиране на загубите по време на Първата световна война.

Животът на нашия обаче е твърде кратък. Година и половина след като е пуснат на вода, той попада на стара мина и потъва близо до остров Свети Иван. Потъва изключително бързо, но всички от екипажа са спасени.

Пътувал от Истанбул към Бургас, трюмовете му са били пълни с товар. От 650 тона помощи, 40 е трябвало да бъдат разтоварени в Бургас.

"Той е пренасял стоки за Русия, доколкото знам за белогвардейската армия. Основната ни цел беше да обърнем внимание на тези кораби, които не са защитени от Закона за културното наследство, но са ценни исторически паметници, защото пазят част от историята на крайбрежието, на корабоплаването", заяви Найден Прахов, вдиректор на Центъра за подводна археология.

Оцеляването на кораб по нашите води се оказва трудно задание. "Мопанг" е един от малкото с късмета да не бъде извлечен за скрап. Много негови събратя по дъно не успяха да дочакат тази чест.

Според Найден Прахов, потъналите кораби са много перспективна дестинация за водолазен туризъм и в много държави те са развит отрасъл, част от туризма

Кирил Балабанов и Николай Желев, водолази които успяха да стигнат до кораба и да видя мястото на взрива и пробойната в кораба, призовават този обект да бъде съхранен, за да може повече водолази да му се наслаждават.

По нашето крайбрежие има много още интересни кораби, които могат да се превърнат в подводна туристическа атракция. Липсата на инициатива в тази посока е необяснима.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
По случай 4 юли: Барбекю парти в Белия дом и 17-минутна заря
По случай 4 юли: Барбекю парти в Белия дом и 17-минутна заря
Подготовката за изборите през погледа на българите в чужбина
Подготовката за изборите през погледа на българите в чужбина