НОВИНИ

Оперираха успешно папа Франциск

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:24, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Папа Франциск е добре, след като беше подложен на операция, контактен е и диша самостоятелно. Това се казва в съобщение на Ватикана. Очаква се 84-годишният папа да остане в болница "Дремели" в Рим седем дни.

Папа Франциск е приет в болница в неделния следобед. Опериран е от дивертикулоза на дебелото черво, състояние, при което стеснението на органа причинява болка и неудобство. Характерно е за възрастни хора. В съобщението на Ватикана се подчертава, че операцията е планова.

Интервенцията е извършена с обща упойка от екип от 10 лекари в болница "Джемели". В нея традиционно се лекуват висши католически духовници и част от 10-ия етаж е специално запазена за тях.

Влизането в болница на Папата изненада света, защото часове преди това той демонстрира добро здраве и висок дух. Според близки до Ватикана желанието му е било на операцията и състоянието му да бъде отделено минимално внимание. От една страна Франциск е частно лице и има право да пази в тайна здравословното си състояние. Но от друга страна, като водач на близо милиард и 300 милиона католици по цял свят, и заради значимата му роля, хората имат право да знаят какво се случва с него, посочват експерти.

84-годишният Франциск за първи път влиза в болница след избирането му начело на Римокатолическата църква през 2013 година. Известно е, че страда от задух и ишиас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събориха изцяло рухналата сграда в Маями преди бурята Елза
Събориха изцяло рухналата сграда в Маями преди бурята Елза
Последен ден за подаване на заявления за гласуване с подвижна урна
Последен ден за подаване на заявления за гласуване с подвижна урна