НОВИНИ

Арест за изборна търговия в Етрополе - има един задържан

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:25, 04.07.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Арест за изборна търговия в Етрополе. Има задържан. Прокуратурата твърди, че има доказателства за уговорено купуване на поне 61 гласа на хора от общината. Схемата е потвърдена от свидетели, част от тях са разпитани дори пред съдия.

Схемата е през застъпници за политическа партия, за което ще получат пари да гласуват за съответната партия и може би ще трябва да набират и други платени гласоподаватели. От разследването твърдят, че става въпрос за купуване на гласове в полза на партия, която е малка и на предишните избори не е успяла да прескочи прага от 4%.

Задържаният е Кирил Киров, той е от Етрополе, 35-годишен, работи като представител на фирма за бързи кредити, председател е и на шахматен клуб в града. В негови офиси и в дома му от прокуратурата твърдят, че са намерени 61 декларации за застъпници за конкретна политическа партия.

Интересни са два факта. Декларациите са били попълнени на компютър - за коя партия и всички необходими данни, с изключение на личните данни на застъпника, които се попълват на ръка и се полага подпис. Декларациите са 61, при положение, че избирателните секции в общината са 19, тоест те с повече от 3 пъти надвишават броя на избирателните секции. Част от декларациите са били попълнени от хора от близкото село Бели Искър, които не са грамотни и не могат да четат и да пишат.

Стана ясно кой е задържаният за купуване на гласове в Етрополе

Кирил Киров е задържан вчера следобед. При обиска в дома и два офиса на Киров са намерени попълнени и подписани 61 декларации за застъпници на предстоящите избори за определена партийна листа.

"Същевременно с това им е обещавано, че ако гласуват за тази политическа партия, ще получат въпросната сума от 50 лева. Тази сума е следвало да бъде уточнено допълнително кога следва да се получи. А именно на 6 юли или вдругиден", заяви Христо Христов, изпълняващ длъжността районен прокурор на Етрополе.

Част от попълнилите декларации вече са разпитани като свидетели и са потвърдили схемата за изборна търговия. Един от основните свидетели е разпитан пред съдия. Той е събирал застъпници и платени гласоподаватели от село Малки Искър.

Предстои да бъдат разпитани още свидетели. Разследващите ще установят дали е трябвало да се набират още гласове срещу пари.

"Досега не се е занимавал с нередни неща. Сигурно се е подвел нещо", смята майката на задържания.

Киров остава в ареста за 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане.

Арести и в пловдивския квартал "Столипиново". Двама са задържани по подозрение, че са помагачи на бизнесмена, собственик на фирма за дограма в града, който беше арестуван вчера за търговия с гласове.

Повдигнато е обвинение и на човек от Лом. Районната прокуратура в града разследва събрани доказателства срещу човек, който е предложил на 5 души от село Якимово пари, за да гласуват за конкретна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян се окичи с бронз на Евро 2021
Едмонд Назарян се окичи с бронз на Евро 2021
Как се гласува с машина (ВИДЕО)
Как се гласува с машина (ВИДЕО)