НОВИНИ

В Благоевград избират кмет - рекордно ниска активност

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 04.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

В Благоевград избират кмет на балотаж. Както миналата седмица, така и днес избирателната активност остана рекордно ниска.

Илко Стоянов от "Има такъв народ" и Румен Томов, независим кандидат, подкрепен от БСП, са двамата кандидати, които се борят за кметския пост в Благоевград. Още тази вечер се очаква да се разбере кой от тях е спечелил.

Изборният ден премина вяло и при ниска избирателна активност. До 17.30 часа бяха гласували едва 13 хиляди души от 65 хиляди имащи право на глас. Изборният ден продължава до 20.00 часа, почти всички секции вече са затворени.

Два сигнала са постъпили до Общинската избирателна комисия през днешния ден. Те са от секцията в село Рилци, където членовете на комисията са се скарали и са започнали да се обиждат за партийната си принадлежност. Други проблеми и сигнали в изборния ден не бяха регистрирани.

Още от сутринта интересът към днешния балотаж беше слаб. Едва 6000 избиратели гласуваха до обяд.

20,53% е избирателната активност в Благоевград към 17.30 часа

Въпреки малкото гласували от няколко секционни комисии сигнализираха за проблем при работата с машини.

"В една от секциите избирател е опитал почти да счупи картата за гласуване. Не е умишлено, но", заяви Мартин Бусаров, председател на Общинската избирателна комисия в Благоевград.

В няколко секции техници са отстранявали проблеми по машините, след като избиратели са скъсали разписката за гласуване преди устройството да е отчело вота им.

"След като е гласувал, малко да се покаже бележката, той я взима и я дърпа. А то си има момент, в който трябва да спре да излиза, едно щракане и да дръпне тогава бележката", допълни Йордан Симонски, заместник-председател на Общинската избирателна комисия.

По-голямата част от избирателите се справиха без проблеми с машинния вот. Други обаче признаха, че им е било трудно.

"Има и такива, които се затрудняват. Това са неграмотните хора, които не могат да прочетат какво пише на екрана", каза още Красимира Кюпова, председател на Секционната избирателна комисия.

На балотажа днес с машини гласуваха в 120 секции. В други 20 пък вотът беше с хартиени бюлетини, тъй като избирателите по списък са по-малко от 300 души.

Обработката на данните от машините ще става в Драматичния театър в града.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Към Обзор или към Несебър - 4 села гласуват
Към Обзор или към Несебър - 4 села гласуват
Стефан Янев: Купуването на гласове е грозно явление
Стефан Янев: Купуването на гласове е грозно явление