НОВИНИ

Жертвите на огнената стихия в Кипър са египтяни

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:33, 04.07.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Горски пожари в Кипър взеха 4 жертви. Огнената стихия се разрази вчера и вече опожари десетки къщи. Кипърските власти определиха пожарите като най-големите в историята на страната и поискаха международна помощ за потушаването им.

Това е останало от горите край Лимасол след преминаването на огнената стихия. Загиналите са египтяни. Мъжете работели в близка ферма. Колата, с която пътували, попаднала в огнения капан. Телата им били открити на 400 метра от изпепеления автомобил.

"Доброволци откриха четирите обгорени тела. Издирвахме египтяните от вчера", заяви вътрешният министър на Кипър Никос Нурис.

Пламъците вече се разпростират на площ от 55 квадратни километра. Десетки къщи са изпепелени. Няколко села са евакуирани.

"Подобна трагедия в страната не е имало от 1974 година", допълни президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Вчера е бил задържан мъж на 65 години. Предполага се, че той е подпалил стърнище и така се е разразила стихията. Мъжът остава в ареста за 8 дни.

Кипър поиска международна помощ за справяне с огромен пожар

Гърция изпрати техника за потушаване на пожарите. Израел също се включва с два самолета и противопожарни екипи. Европейският съюз задейства механизма за помощ при бедствия и гражданска защита.

Независимо от мащабните усилия стихията продължава да се разраства, разпалвана от силния вятър. Следващите часове са критични за овладяване на огъня, предупреждават пожарникарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кое е най-защитеното от COVID-19 място в света?
Кое е най-защитеното от COVID-19 място в света?
Таджикистан въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19
Таджикистан въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19