Сийка Милева: Няма да допуснем да бъдем вкарвани в противоборство между партиите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:16, 04.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Карате ме да коментирам политически изказвания, които според мен влизат в противоречие с принципите на правовата държава и разделението на властите. Факт е, че разкриването на престъпление и събирането на доказателства е основно в правомощията на изпълнителната власт, по конкретно на органите на МВР. Факт е и че са единици случаите, при които в последните месеци прокуратурата е сезирана за евентуално извършени престъпления. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Напоследък в повечето случаи прокуратурата се самосезира, а не се уведомява по установения в страната законов ред. Говоренето пред медиите е част от демокрацията, но съгласно законодателството в Република България, всеки който констатира данни за извършено престъпление следва да сезира компетентните органи. Всички знаем, че в момента се намираме в предизборна кампания, но за пореден път заявявам, че няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите. Заради това бих искала да уверя българските граждани, че прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и само в техен интерес", каза Милева.

"Поставянето от политици на условия за това как да се провеждат дадени разследванията и в какви срокове, по никакъв начин не съответстват на принципите на правовата държава и на демократичния свят, от който България е част, а разбира се и противоречат на закона", допълни Милева.

"Със съжаление трябва да отбележа, че в рамките само на един месец ставаме свидетели на втори коментар на г-н Кутев за работата на прокуратурата. Разликата е, че първият път той едва ли не упрекваше колегите за тяхната активност. Сега изглежда е обратното. Но това не е същественото. Защото много по-важно е както винаги сме го подчертавали, че прокуратурата следва да си взаимодейства в съответствие с правомощията си с останалите власти, което е в интерес на всеки отделен български гражданин и цялото ни общество", каза още говорителят на главния прокурор.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Пеканов: Оптимизирахме половината проекти по Плана за възстановяване
Атанас Пеканов: Оптимизирахме половината проекти по Плана за възстановяване
Първите ученици заминаха на безплатна почивка по програмата "Отново заедно"
Първите ученици заминаха на безплатна почивка по програмата "Отново заедно"