НОВИНИ

Нова книга: Разказ за фотографа на цар Фердинанд

Айше Сали
от Айше Сали
18:51, 04.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Култура
Слушай новината

Царска България през обектива на Георг Волц. Придворният фотограф на цар Фердинанд запечатва едни от най-важните моменти в историята на страната ни, но самият той остава непознат за историята. За да я разкаже операторът на БНТ Биляна Карастоянова издаде книга, в която представи неговото творчество.

Придворният фотограф на цар Фердинанд може да се нарече гражданин на Европа, много преди да се появи идеята за Европейския съюз. Корените на Георг Волц ни водят към Нидерландия, Германия, Италия.

Фотографът е френски гражданин, но пристига в България от Гърция. В ателието си на улица "Леге" впечатлява българския монарх не само с талант, но и с добро владеене на френски и немски език. Така пътищата им се свързват и Волц остава в нашата страна до края на живота си.

"По време на Балканската война той наистина е точно до цар Фердинанд. Кадрите, които е направил от този период, са много хубави и всъщност благодарение на него до нас достигат огромно количество снимки от обявяването на Независимостта. Прави кадри на атаката при Одрин, при Чаталджа. Може би най-интересни са кадрите, които той прави от аероплана и всъщност се води пионер в този вид фотография, защото по време на Балканската война за първи път се използва аероплан", споделя Биляна Карастоянова, автор на книгата за Георг Волц.

Заедно с Волц по стъпките на българския владетел върви и основоположникът на българската фотография Димитър Карастоянов. Приятелството между двамата придворни фотографи е причината творчеството на Волц да бъде представено у нас от внучката на неговия колега Биляна Карастоянова.

"Има кадри и в албума, които са направени от Димитър Карастоянов и се вижда Волц, който гледа в своя визьор в апарата и заснема събитието пред него. Според мен Волц е един изключително брилянтен фотограф на своето време, защото от кадрите, които обработих, видях, че няма нещо, което се налага да коригираме като композиция, експозиция. Въпреки това, че е снимал със стъклени плаки. Докато смениш стъклената плака, докато я заредиш отнема 2 - 3 минути. Георг Волц ми прави впечатление, че е направил много снимки в точното време", разказва още Биляна Карастоянова.

Фотографиите от книгата са представени в изложба в галерия Синтезис. Кадрите от историческото ни минало ще останат там до 11 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха още двама души след акцията в пловдивския квартал "Столипиново"
Задържаха още двама души след акцията в пловдивския квартал "Столипиново"
20,53% е избирателната активност в Благоевград към 17.30 часа
20,53% е избирателната активност в Благоевград към 17.30 часа