НОВИНИ

Към Обзор или към Несебър - 4 села гласуват

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:13, 04.07.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 5 месеца след референдума за отделяне на Обзор в самостоятелна община днес отново имаше допитване сред местното население по същия въпрос.

През февруари хората казаха "да", но противниците на отделянето поискаха нов референдум.

Той се проведе днес само в четирите села - Баня, Емона, Козница и Паницово, които, според стария референдум, трябва да влязат в състава на новата община Обзор, но не искат.

Право на глас са имали 226 души и навсякъде в секционните избирателни комисии гласуването е ставало с хартиена бюлетина. Преброяването на самите бюлетини няма да отнеме много време, това, което ще забави обявяването на крайните резултати, е, че членовете на секционните комисии трябва да пътуват повече от час и половина, за да доставят протоколите си в Общинската избирателна комисия в Несебър, където вече официално ще бъдат обявени резултатите.

Към 17.00 часа избирателната активност е била 63%, което прави 147 избиратели. Това означава, че референдумът е легитимен. За да бъде обявен за такъв трябва да гласуват 40 на сто от имащите право на глас, а тези стойности са били достигнати още по обяд в четирите села. От Общинската избирателна комисия в Несебър съобщават също, че не е имало напрежение, докато е вървяло гласуването и няма подадени никакви сигнали за нарушения.

Според хората, гласували днес, няма логика селата да се отделят от Община Несебър, тъй като тя осигурява достатъчно средства за развитието им.

Част от жителите, които са "за" отделяне на Обзор в отделна община, недоволстват от разбитите пътища, от административните и транспортните проблеми.

"Село Козница и село Емона са лишени от асфалтов път за цялото съществуване на община Несебър. Хората вървят по черен път около 10 километра до тези села", каза юристът Марин Божков.

Според противниците на референдума той е невалиден. Вчера, на основание решение на Бургаския административен съд, ЦИК разпореди да бъде спряно провеждането на общественото допитване.

След 4-часово заседание късно снощи от Общинската избирателна комисия не се съобразиха с това становище и с равен брой гласове решиха, че в 4-те села ще има гласуване.

"Не се формира мнозинство. От присъстващите членове на комисията - съответно пет члена на Общинската избирателна комисия гласуваха "за" спиране и пет човека гласуваха "против". Последица от това произнасяне на Общинската избирателна комисия е продължаване действията на референдума", каза още Силвия Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Несебър.

Новото допитване струва на данъкоплатците 26 хиляди лева при малко над 220 регистрирани гласоподаватели.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 70% е избирателната активност в село Памидово
Близо 70% е избирателната активност в село Памидово
В Благоевград избират кмет - рекордно ниска активност
В Благоевград избират кмет - рекордно ниска активност