НОВИНИ

Какви възможности за работа имат хората с увреждания в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 05.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С все повече затруднения при търсенето на работа се сблъскват хората с увреждания по данни на Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Една от причините е, че пазарът на труда у нас не предлага много възможности за работа за хората с определени специални потребности.

В Благоевградска област общият брой регистрирани хора с намалена работоспособност е 755, като над 5% са безработни. Виктория Лазарова все още търси работа, въпреки че е регистрирана в Бюрото по труда в Благоевград повече от 30 години.

"В Благоевград има много проблеми, трудно се намира работа. Аз имам две магистратури изкарани, едната икономическо образование, другата социални дейности, така че абсолютно без никакъв резултат”, сподели тя.

Програмите, по които хората с увреждания намират работа, най-често са за срок от две години. По данни на Регионалната агенция по заетостта над 50% от започналите работа остават за постоянно на работа в съответните фирми.

"От началото на годината с активната работа с трудовите посредници, тоест за първите 5 месеца на тази 2021 година, на територията на област Благоевград 102 са лицата с намалена работоспособност, които са започнали и са устроени в заетост”, обясни директорът на регионалната дирекция по заетостта Станислава Поповска.

За хората с увреждания няма достатъчно създадени условия от самите работодатели, смятат от Националната асоциация на сляпо-глухите. А голяма част от хората пък не могат сами да преценят какво могат да работят. Освен липсата на заетост, голям проблем за хората с увреждания е и лошата инфраструктура в гладовете и селата.

"Наскоро тук в града пропаднах в една извадена шахта. Беше много неприятно, добре, че за щастие всичко мина благополучно, без аварии”, разказа Виктория.

Фирмите, в които хората с увреждания намират работа, са най-често в туристическия и охранителния сектор. В такава среда те не са затруднени и са от огромна полза за работодателите си.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Композиторите, вдъхновени от други науки - в репертоара на Йордан Камджалов
Композиторите, вдъхновени от други науки - в репертоара на Йордан Камджалов
Във Варна вече може да се купува билет за автобуса и през телефона
Във Варна вече може да се купува билет за автобуса и през телефона