НОВИНИ

Министър Кацаров: Лятото е най-подходящо да направим национално усилие и да се ваксинираме

живо брифинг здравния министър ползите ваксините
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 02.07.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Лятото е най-подходящото да положим едно национално усилие да излезем от тази ситуация на пандемия - а то се свежда до нещо простичко, доказало се вече - да се ваксинират повече хора.

Това заяви на среща с представители на Обществения съвет служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Целта е повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

"Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия. През последните 30 години средната продължителност на живот в нашата страна се увеличи с близо 5 години. Само за миналата година тя е намаляла с година и половина", каза в началото на срещата министър Кацаров.

По думите му е измамно спокойствието, на което се наслаждаваме през летните месеци, защото епидемията не е в контрола ни и ние не сме застраховани от нова вълна - дори не можем да прогнозираме кога ще дойде тази вълна, сега през лятото или през есента.

Според него няма нужда да се принуждават хората да се ваксинират, но това е акт, който засяга други хора.

"Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора. Тук не става въпрос само за твоето лично здраве, носиш отговорност освен за себе си, носиш отговорност за много други хора. Затова не е само личен акт, затова е нещо, което може да бъде определено като национална кауза и като национално усилие. И в този смисъл приносът на всеки един е важен", категоричен беше министър Кацаров.

Епидемиологът проф. Мира Кожухарова заяви, че разчитат много на обществеността и сега е време да вземем решение като общество, не вече от медицинска гледна точка, а като общество, можем да решим част от проблемите, които стоят пред нас.

"Всички последни изследвания, последни публикации, инструкциите, които получаваме от Европейския център по контрол на заболяванията, сочат, че хората, които са получили две дози от ваксината против коронавирус, са предпазени от разпространяващия се в момента нов вариант на вируса в Европа", допълни проф. Кожухарова.

Проф. Красимир Гигов каза, че Ваксинационният щаб е изпълнил своята дейност по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнение.

"В момента ваксинираните са около 1 700 000 души, което е съвсем малко и трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото. Освен ваксинацията няма друго средство в момента, което да ни предотврати една пандемична обстановка", каза той.

Захари Атанасов, член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, обясни, че има много голяма опозиция по отношение на ваксините срещу COVID. По думите му срещу здравните медиатори има агресия, като в определени места те биват нападани заради конспиративни теории около ваксините.

"Имаме една много голяма битка, но мога да ви уверя, че ние сме хора, които сме се посветили в нашата професия. И за нас наистина е мисия хората да бъдат информирани, хората по някакъв начин да осъзнаят, че това е начинът и мога да ви уверя, че всичко, което можем, ние ще го направим", заяви Атанасов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничен пункт "Илинден - Ексохи" е вече отворен
Граничен пункт "Илинден - Ексохи" е вече отворен
Протест пред сградата на ДНСК
Протест пред сградата на ДНСК