НОВИНИ

По случай 4 юли: Барбекю парти в Белия дом и 17-минутна заря

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:20, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

С прием в Белия дом президентът Джо Байдън и съпругата му Джил отбелязаха 245 години от обявяването на независимостта на Съединените щати. В речта си Байдън обяви надмощие над вируса, но предупреди, че битката с COVID-19 не е приключила.

Белият дом посрещна хиляда гости на южната морава - лекари, военни, хора на първа линия, които бяха поканени да хапнат барбекю и да гледат традиционната заря за 4-ти юли заедно с президентското семейство. Такъв многоброен прием беше немислим само година по-рано, а в речта си Джо Байдън акцентира именно на възстановяването на нормалния живот в САЩ.

"Преди 245 години обявихме независимост от един далечен крал. Днес сме по-близо отвсякога да обявим независимост от смъртоносния вирус. Това не означава, че битката срещу COVID-19 е приключила. Имаме още много работа", каза Байдън.

Американският президент изтъкна, че благодарение на ваксинацията вирусът вече не контролира живота на хората, а икономиката се съвзема. Байдън подчерта, че ваксинирането е най-патриотичната постъпка, която всеки американец трябва да направи.

Кулминацията на тържеството в Белия дом беше 17-минутна заря. Зрелищни фойерверки имаше и в Ню Йорк, след като миналата година всички събития бяха отменени, а градът, който никога не спи, се превърна в призрачно място и епицентър на заразата с COVID-19.

Не пандемията, а инцидент отмени светлинното шоу за 4-ти юли в Оушън сити, щата Мериленд. Преди празника са пламнали пиротехнически средства и леко са пострадали общински служители.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрареферендум: 134 избиратели са гласували за оставане в община Несебър
Контрареферендум: 134 избиратели са гласували за оставане в община Несебър
Потъналият край Созопол "Мопанг" вече е археологически обект
Потъналият край Созопол "Мопанг" вече е археологически обект