НОВИНИ

Контрареферендум: 134 избиратели са гласували за оставане в община Несебър

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В четири села от община Несебър - Баня, Емона, Паницово и Козница, които трябваше да преминат според референдум от края на февруари в новосформираната община Обзор, се проведе контрареферендум.

Да останат част от община Несебър са поискали 134 избиратели, а 41 - не. Избирателната активност е била висока - 76,19%.

"През вчерашния ден не са постъпвали сигнали и жалби за нарушения, протече гласуването при спокойна, нормална обстановка", заяви в "Денят започва" председателят на Общинската избирателна комисия в Несебър Силвия Димитрова.

Установено е обаче, че в три от общо четирите секции по един член на СИК е подписал протокол с особено мнение, че контрареферендумът е незаконосъобразен. Причината - препоръката на ЦИК той да не се провежда и висящо дело в Административния съд, след което ще стане ясно дали гласовете ще бъдат зачетени.

Решението за отчитане на резултатите от вчерашното гласуване също подлежи на оспорване пред Административен съд.

"То беше еднотипно за трите протокола и всъщност отразяваха, че считат провеждането на референдума за незаконосъобразно, предвид наличието на висящия съдебен спор и писмото на ЦИК да се спре провеждането рефередума. Нямаше несъгласие със самите резултати", обясни Силвия Димитрова, председател на ОИК-Несебър.


"Ще бъде обжалвано както провеждането на самия референдум, така и резултатите от него, като ще се иска референдума да се счита като непроведен, а резултатите от него да бъдат касирани", уточни Марин Божков, председател на "Инициативен комитет за отделянето на Обзор".

"Несебър си е хубаво. Аз съм доволна. И помощи дават на старите и дърва евтини и за ток и за всичко дават помощи, за всичко", сподели Мария, жител на с. Баня.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов спечели близо 56% от гласовете
Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов спечели близо 56% от гласовете
По случай 4 юли: Барбекю парти в Белия дом и 17-минутна заря
По случай 4 юли: Барбекю парти в Белия дом и 17-минутна заря