НОВИНИ

МЗ: Здравната система не се е справила добре по време на пандемията

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:30, 01.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Анализът на Националния център по обществено здраве вади 3 основни причини за високата смъртност от COVID или 166 000 души, което ни поставя на трето място по смъртност.

Високата хронична заболеваемост на българите по принцип, хронично болните са най-уязвимите на вируса, нереформираната здравна система, която не може да отговори на нуждите, управлението на системата без ясна визия, неадекватни решения и на Националния оперативен щаб, и на правителството, пропуснатото време за подготовка от май до септември миналата година, късното финансиране на системата, политически, а не експертни решения.

"В Перник и Видин умиранията на 100 000 са значително по-високи от всички останали области в страната. Системата се оказа неподготвена. Здравните власти са се опитали да реагират, но са следвали събитията. Не достатъчно добре е оползотворено времето от март до септември. Имаше доста предупреждения, че ще има сериозна вълна през септември. Нищо не е направено. Най-неудачното решение е равномерното разпределение на легла за болни за коронавирус в цялата болнична мрежа. На практика всички здравни работници се заразиха от това решение. Сега дали е било възможно да се разкрият чисти болници е трудно да се каже наистина. И това е въпрос на бъдещ анализ. Но ние на този етап считаме, че това е една от причините за масовото заразяване и за смъртността на това болно население", заяви доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве по време на анализ, представен от здравното министерство.

Според здравния министър изводите за причините за високата смъртност са адекватни и без анализ е било ясно, че управлението на кризата е лошо. В понеделник ще бъде представен нов план за противодействие на епидемията до края на годината.

България е на едно от челните места по смъртност в Европа и в света, няма уникален фактор, а комплекс от фактори, допълни доц. Христо Хинков.

"Едната хипотеза е, че има уникален фактор, като очевидно няма такъв за България. Втората е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо, което е вероятно и се вижда при доста показатели. Третото обяснение е, че има много голяма група от хора, които не са се регистрирали и са умрели в дома си. Материално-техническата база не е добра, не е довършено оборудването с линейки, системата не е подготвена", коментира доц. Христо Хинков.

Страната ни е водеща по болести на кръвообращението, друга важна причина за смъртността са мозъчно-съдовите болести.

За този период са починали над 166 000 души, като 78% от тях са на възраст между 60 и 89 години, това е таргетната група на COVID-19, това е рисковата група, която е пострадала най-много. Смъртността от COVID е 123,4% на 100 000. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност.

По думите на доц. Христо Хинков България е на първо място в целия Европейски съюз по отношение на леталитета - заболели спрямо боледували от COVID-19.

Той уточни, че няма пропуски в лабораторната дейност.

"Не е добре оползотворено времето от март до септември миналата година, за да се предотврати следваща вълна", каза още доц. Хинков.

Министерството на здравеопазването представи анализ на здравното обслужване на населението в условията на пандемия. В края на месец май министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров възложи на Националния център по обществено здраве и анализи да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от SARS-CoV-2.

Пълния анализ на Националния център по обществено здраве може да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционната комисия проверява директора на Александровска болница
Антикорупционната комисия проверява директора на Александровска болница
Финикс се класира за първи финал в НБА от 28 години
Финикс се класира за първи финал в НБА от 28 години