НОВИНИ

Какви са условията за преминаване през ГКПП "Кулата - Промахон"

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 01.07.2021 (обновена)
11630
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

От днес в сила влиза преминаването на границата чрез европейския цифров сертификат, като QR кодовете ще се четат чрез таблет. На граничен пункт "Кулата-Промахон" към момента има доставен само 1 таблет, като той пробно беше пуснат в експлоатация още през миналата седмица. Въпреки това служители на РЗИ заявиха, че рядко се използва, тъй като повечето от преминаващите нямат въпросния сертификат и използват PCR тестове.

По-рано днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров разказа повече за проблемите, свързани с таблетите на пунктовете.

"Положението на границите е както се казва ние се готвим и накрая се оказва, че не сме се подготвили. За това вчера ходих до границата, за да видя на място как стоят нещата, как говорят с хората. От вчера до днес сме взели не знам колко мерки, за да се подобри ситуацията. Защото ние назначаваме хора и се оказва, че няма къде да стоят тези хора на границата. Няма осигурени помещения. Трябваше да бъдат доставени тези четящи устройства - доставят се вчера, а трябваше да бъдат доставени преди 2 седмици. От вчера до днес са осигурени помещения, осигурен е транспорт на хората, които ще бъдат назначени. Тези декларации, които губят време са премахнати. Устройствата са доставени, хората са обучени и ще могат да разчитат много по-бързо сертификатите на влизащите в страната", заяви д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Обстановката на граничен пункт "Кулата-Промахон" е доста динамична.

През днешния ден тук трябваше да бъде разкрито още едно пътно платно за преминаване на леки автомобили. Такова обаче все още няма. По информация на Гранична полиция аварийната лента на пункта "Промахон" е преструктурирана и там се пропускат леки автомобили, като за целта е поставена и допълнителна кабинка за обработка на документи.

От днес "зелен коридор" беше открит и за празните тежкотоварни камиони, както от българска, така и от гръцка страна. Създаването му е с цел предотвратяване на дългите километрични опашки.

В Гоце Делчев искат отваряне на ГКПП "Илинден - Ексохи", готвят протест

От днес и граничен пункт "Илинден-Ексохи" трябваше да заработи в нормалния си ритъм. Това обаче няма да се случи, заради все още затегнатите мерки заради коронавируса в южната ни съседка.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат още органичения във Франция, COVID сертификат в градския транспорт в Русия
Отпадат още органичения във Франция, COVID сертификат в градския транспорт в Русия
ЦИК определи правилата за гласуване за избирателите под карантина или изолация
ЦИК определи правилата за гласуване за избирателите под карантина или изолация