НОВИНИ

Eксперти: Все по-малко вярваме в здравната система

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 01.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Мерките срещу коронавируса са ефективни и са дали нужния резултат. Въпреки това здравната система у нас има нужда от по-добър контрол и реформи. Това обсъждаха здравни експерти в "Денят започва".

"Най-големият проблем с всичко, което се случва през последните години, е сривът на доверие към здравната система. Не може тази паника и това насаждане, което се случи, да не даде отражение. Ние все по-малко вярваме на системата. Все по-малко започваме да вярваме дори на лекарите, които лекуват", коментира Иван Димитров от Български пациентски форум.

По отношение на мерките срещу разпространението на коронавируса, адвокат Мария Петрова заяви, че ограничителните мерки не представляват проблем, когато са пропорционални и законосъобразни. Проблемът е в това доколко те работят и могат да бъдат контролирани. Според нея кризата не е само със заболелите, а и с всички останали, на които им се налага да работят в тази среда или да получават медицински грижи.

Министър Стойчо Кацаров: Не е изключено да има нова вълна през лятото

"И липсата на стандарти, и тези предложения, които са за здравна реформа в тази посока мисля, че ще задълбочат този проблем и силно ще нарушат пациентската безопасност", допълни още адв. Петрова.

По думите ѝ всеки един от нас като гражданин има право на информация и един от основните принципи в управлението на подобни кризи е достъпът до качествена информация.

Според здравния икономист Аркади Шарков премахването на лимитите в болничните заведения е стъпка в правилната посока. Той коментира и предложението за отпадане на хората с трайни увреждания да се явяват за преосвидетелстване пред ТЕЛК комисии.

"Учудвам се, че тази идея не е била предложена досега, защото тя няма минуси.
Всички печелят от тази идея", допълни още той.

Д-р Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите за болниците системата ще рухне

Според здравния експерт Иван Димитров има много решения на проблемите в здравната система, които вече съществуват в Европа. По думите му проблемът у нас е, че я няма политическата воля и здравеопазването не е в приоритетите на правителството.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси е без договор с Барселона от днес
Лионел Меси е без договор с Барселона от днес
Отпадат още органичения във Франция, COVID сертификат в градския транспорт в Русия
Отпадат още органичения във Франция, COVID сертификат в градския транспорт в Русия