НОВИНИ

Министър Стойчо Кацаров: Не е изключено да има нова вълна през лятото

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 24.06.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Ако България продължи да бъде в зелената зона по разпространение на COVID-19, е възможно да се разшири обхватът на хората, които да се движат без маски. Това ще стане като бъдат включени други обществени обекти с по-голям персонал, но само ако хората са ваксинирани.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши.

Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", заяви министърът на здравеопазването.

По думите на Кацаров сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

България вече е в зелената зона на Ковид картата на Европа

"Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", допълни той.

Кацаров коментира, че засега не се налага да се прилагат други ограничителни мерки.

"Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки", каза министърът.

По темата за проверката на болници министър Кацаров заяви, че проверката в "Пирогов" не се извършва от здравното министерство, а от Здравната каса.

"Това, което беше констатирано в болница "Лозенец", изглежда се е извършвало и в други болници – да се отчита дейност, която не е извършена. Затова освен проверките, които се извършват в момента, аз настоях да се вземат мерки и за превенция на това явление. Аз не съм обвинявал никого, но ако такива неща са извършвани – да се източва НЗОК, аз ще бъда безкомпромисен. Това е абсолютно недопустимо да се случва", заяви той.

Трансплантациите в България - на път да бъдат окончателно спрени

По отношение на трансплантациите министър Кацаров заяви, че днес ще се разглежда в ръководството на Министерството на здравеопазването пакет от промени в наредбата за трансплантации в медицинския стандарт, които са предложени от експерти с цел да се подобри трансплантационният процес именно в частта на донорството.

"Има организационни проблеми, които трябва да бъдат коригирани. Първото нещо, в което трябва да убедим хората е, че повече такива злоупотреби за тези, за които се сигнализираха, няма да бъдат допускани. Част от промените са насочени в тази посока", допълни министър Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол
Трансплантациите в България: Ще бъдат ли окончателно спрени?
Трансплантациите в България: Ще бъдат ли окончателно спрени?