Министър Стойчо Кацаров: Не е изключено да има нова вълна през лятото

от БНТ
08:30, 24.06.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Още
Слушай новината

Ако България продължи да бъде в зелената зона по разпространение на COVID-19, е възможно да се разшири обхватът на хората, които да се движат без маски. Това ще стане като бъдат включени други обществени обекти с по-голям персонал, но само ако хората са ваксинирани.

Това заяви в "Денят започва" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши.

Според него здравната система у нас има нужда от по-добра организация.

"Много са нещата, които могат да бъдат променени. В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", заяви министърът на здравеопазването.

По думите на Кацаров сега България се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Той сподели, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

България вече е в зелената зона на Ковид картата на Европа

"Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", допълни той.

Кацаров коментира, че засега не се налага да се прилагат други ограничителни мерки.

"Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това периодично намаляваме ограничителните мерки", каза министърът.

По темата за проверката на болници министър Кацаров заяви, че проверката в "Пирогов" не се извършва от здравното министерство, а от Здравната каса.

"Това, което беше констатирано в болница "Лозенец", изглежда се е извършвало и в други болници – да се отчита дейност, която не е извършена. Затова освен проверките, които се извършват в момента, аз настоях да се вземат мерки и за превенция на това явление. Аз не съм обвинявал никого, но ако такива неща са извършвани – да се източва НЗОК, аз ще бъда безкомпромисен. Това е абсолютно недопустимо да се случва", заяви той.

Трансплантациите в България - на път да бъдат окончателно спрени

По отношение на трансплантациите министър Кацаров заяви, че днес ще се разглежда в ръководството на Министерството на здравеопазването пакет от промени в наредбата за трансплантации в медицинския стандарт, които са предложени от експерти с цел да се подобри трансплантационният процес именно в частта на донорството.

"Има организационни проблеми, които трябва да бъдат коригирани. Първото нещо, в което трябва да убедим хората е, че повече такива злоупотреби за тези, за които се сигнализираха, няма да бъдат допускани. Част от промените са насочени в тази посока", допълни министър Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол
Трансплантациите в България: Ще бъдат ли окончателно спрени?
Трансплантациите в България: Ще бъдат ли окончателно спрени?