Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проверяват насилие между деца в Център за временно настаняване в Русе

от БНТ
07:35, 24.06.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал за насилие между деца в Център за настаняване от семеен тип в Русе. 17-годишен младеж е пребил момче на 13, което е прието в Спешното отделение на болницата. Назначена е полицейска проверка. За случая разказа пред БНТ бащата на пострадалото дете, който твърди, че научил за побоя случайно. Двете му деца са отведени от социални работници от дома им в Борово без съгласието на родителя, който се грижи сам за тях. В момента води дела, за да си ги върне обратно.

Какво се случва зад вратите на социалното заведение на ул. „Битоля“ знаят само децата в него и персоналът. Отказват да говорят с журналисти, защото им е забранено. Бащата твърди, че също нямаше да знае, че синът му е ритан и блъскан до припадък, ако нямаха записан предварително час за медицински преглед заради заболяване, което детето има по рождение. Пред кабинета обаче го вижда с шинирана ръка и рани по главата.

Социалните работници забраняват на бащата да снима сина си.

50-годишният мъж преценява, че не може сам да се справи със ситуацията и се обръща за помощ към Центъра за обществена защита.

Оказва се, че за пет деца в центъра се грижат четирима възпитатели, социален работник, детегледачка и психолог.

Ръководството на Центъра за настаняване от семеен тип не приема случката като побой. Твърдят, че персоналът си е свършил перфектно работата и наказани няма да има.

А синът попада в социалното заведение, след като без разрешение прибира няколко вафли от съседен двор и ги разделя с приятелите си.

Версията на бащата е, че когато на следващия ден се връща от работа, децата му ги няма. От съседи разбира, че социалните работници са отвели двете деца.

Бащата казва, че не е родител, който не се грижи за децата си. Напротив. Има стабилни доходи, строи автомагистрали. Няма обаче собствено жилище, защото продал къщата си, за да осигури средства за лечението на сина си, който е с увредени лимфни възли. Преди години майката прогонва семейството си на улицата и предоставя правата за отглеждането на децата на бащата. След като случаят с отнетите деца стана известен в социалните мрежи към бащата заваля вълна от съпричастност. Хора с щедри сърца са му осигурили квартира на символичен наем в центъра на Русе, други му подарили телевизор.

Мъжът вече е завел дело срещу социалните служби, а Административният съд е отменил мярката за дъщеря му. Детето обаче все още не е вкъщи заради обжалване на решението.

Дали таткото ще прегърне отново децата си ще стане ясно след заседанието на Върховния административен съд в края на юли.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изслушват Бритни Спиърс по дело срещу баща ѝ
Изслушват Бритни Спиърс по дело срещу баща ѝ
Милионерът Джон Макафи е открит мъртъв в испански затвор
Милионерът Джон Макафи е открит мъртъв в испански затвор