НОВИНИ

Жители на Гоце Делчев затвориха пътя към пункта "Илинден - Ексохи"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 23.06.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите и собственици на фирми излизат на протест в Гоце Делчев. Те настояват граничен пункт "Илинден – Ексохи" да се отвори за движение за леки автомобили. Сега през пункта могат да преминават само камиони.

Протестиращите от Гоце Делчев вече затвориха кръстовището, което е на края на града и е връзката с въпросния граничен пункт. Те настояват "Илинден - Ексохи" да бъде отворен в най-скоро време, защото заради неговото затваряне, което е от около близо година, много сериозни загуби търпи икономиката в целия регион, а причините за това са няколко: на първо място, голяма част от фирмите, които са от района, работят с фирми от Гърция, а дейността им е сериозно затруднена заради затварянето на пункта.

Другата причина да искат да се отвори и за леки автомобили граничният пункт, е че голяма част от хората работят в Гърция, като си пътуват сутрин и вечер се прибират. От една година вече това не е възможно и съответно те са загубили работните си места. Според протестиращите няма никаква логика да може да се преминава с тежкотоварен автомобил през светлите части на деня, а с лек автомобил това да не се случва.

Протестиращите казват, че това е началото на техните искания и днес това е предупредителен протест. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те се заканиха, че в най-скоро време ще блокират единствения отворен пункт с гръцката ни съседка в региона , а именно "Кулата - Промахон". Според протестиращите ако се отвори "Илинден - Ексохи", ще се облекчи сериозно трафикът на граничен пункт "Кулата", който е доста затруднен от около месец.

Под въпрос остава лятната ваканция на над 150 000 българи, защото голям гръцки туроператор по-рано обяви, че прекратява дейността си до края на юни. Днес обаче излезе информация, че той прекратява дейност до 31 юли.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети
Норвегия върна на България нелегално изнесени древни монети
МВР ще бъде безкомпромисно срещу търговците на гласове
МВР ще бъде безкомпромисно срещу търговците на гласове