НОВИНИ

Застрашеният блестящ ибис се появи у нас по-рано тази година

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 23.06.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

През последните седмици се наблюдава нетипичен за този период от годината прелет на блестящи ибиси край Бургас. Орнитолози споделят, че на ден стотици от тях минават над града.

Ята от 3 - 4 до над 40 ибиса пристигат от североизток, като някои продължават пътя си на юг, а други отсядат в Бургаските влажни зони и извършват локални прелети между тях.

Какво е принудило блестящите пернати да дойдат по-рано от очакваното у нас?

Обичайно блестящият ибис отлита от страната ни през август или септември. По това време на годината птиците трябва да мътят, да отглеждат малките си и чак след това да отлетят на юг. Именно затова според орнитолози тяхното присъствие във водоемите около Бургас е прецедент.

"Става въпрос за хиляди птици, които идват от север, минават над Бургас и продължават на юг. Т.е. проявяват едно типично прелетно поведение - все едно сега сме септември", каза Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците.

Напълно е възможно птиците да са объркали есента с лятото. За причините за тази толкова ранна "есенна миграция" може само да се гадае. Едната възможност е интензивните валежи да са провалили гнездовия период на вида в големите му гнездовища в делтата на река Днепър или във водоемите в Украйна и Румъния.

"Във всички случаи има някакво ненормално състояние на техните гнездови места. Очевидно не са отглеждали малките си или въобще не са могли да ги отгледат. Заради продължителното лошо време да се е вдигнало водното ниво. Понякога гнездата на тези птици са близо до водата. Водата да е заляла гнездата с яйцата и малките да са загинали. Това вече предизвиква в ибисите съвсем друго поведение", казва Янков.

Голяма част от ибисите се придържат и в защитената местност "Пода" край Бургас, където е единствената гнездова колония на вида по Черноморско крайбрежие.

Орнитолози от Кипър също споделят, че ибисите са имали интензивен ранен прелет и над тяхната страна. Подобно явление е наблюдавано и преди няколко години, когато отново в разгара на сезона на отглеждане хиляди блестящи ибиси са прелетели над Бургаските влажни зони на юг.

Интересен факт е, че блестящият ибис е застрашен от изчезване вид птица. В Древен Египет те са считани за свещени животни. Били са символ на зората и мъдростта, а убийството им се е наказвало със смъртно наказание.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата в Добрич, Албена и Стожер съдържа опасни бактерии
Водата в Добрич, Албена и Стожер съдържа опасни бактерии
Нов летен вирус препълни детското отделение на болницата в Русе
Нов летен вирус препълни детското отделение на болницата в Русе