Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са ефективни срещу "Делта" варианта на COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:32, 23.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са високоефективни срещу вариантите "Делта" и "Капа" на вируса на COVID-19. Данните са публикувани в медицинското списание Cell, след проучване на Оксфордския университет. Изследвана е способността на антителата в кръвта на напълно ваксинирани хора да неутрализират двата вида на вируса.

Изводът - имунизираните с "Пфайзер" и "Астра Зенека" имат защита от над 90% срещу хоспитализация, при евентуално заразяване с "Делта" варианта.

Повечето хора не се заразяват изобщо, но има и изключения - в случаите, в които концентрацията на антитела в кръвта е намалена.

Темата коментира и директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.

Най-голямата заплаха, пред която сме изправени в момента, е "Делта" вариантът. Какво знаем за него? Че безспорно се предава много по-лесно от останалите варианти на вируса. А също и, че по-често води до хоспитализация. Добрата новина е, че нашите ваксини са ефективни срещу "Делта" варианта. Тоест - ние имаме инструментите, с които да преборим вируса и трябва да ги използваме, каза Фаучи.

По данни на Световната здравна организация вариантът "Делта" е най-масово разпространяващият се от началото на пандемията. Той е и по-труден за диагностициране, тъй като сред някои пациенти, особено по-младите, в началото прилича на лека настинка.

Изследване показва и още, че прекаралите вируса, заразени с "Бета" или "Гама" вариантите му, са по-податливи на повторно заразяване и с новия вид.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Синдикати обсъдиха с премиера бъдещето на ТЕЦ "Марица изток 2"
Синдикати обсъдиха с премиера бъдещето на ТЕЦ "Марица изток 2"
Над 5 милиона души са станали милионери в годината на пандемията от COVID-19
Над 5 милиона души са станали милионери в годината на пандемията от COVID-19