НОВИНИ

Институт "Ройтерс": БНТ остава телевизията с най-високо доверие

bnt avatar logo
от БНТ
13:17, 23.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Обществените БНТ и БНР се ползват с най-високо доверие сред потребителите в България. Това показва проучване на Институт "Ройтерс".

БНТ се ползва с доверието на 70% от българите.

За втора поредна година Институтът за изследване на журналистиката към университета в Оксфорд отрежда на БНТ първото място по доверие сред зрителите измежду всички телевизии в страната.

Близо 50% от зрителите предпочитат БНТ като основен източник на информация, показва годишният доклад.

Намалява влиянието на печатните медии и телевизиите като основен източник на новини, за сметка на онлайн съдържанието.

Новинарският сайт на БНТ bntnews.bg за поредна година е в топ 10 на платформите, които достигат до най-голям брой потребители. За последните 12 месеца сайтът ни се изкачи с едно място и вече обхваща 26% от аудиторията онлайн.

Пълния доклад на Института Ройтерс за страната ни може да прочетете ТУК.

Наблюдава се тенденция традиционните медии да предлагат все повече съдържание онлайн, като се сблъскват с конкуренцията на множество уебсайтове и блогъри, посочват от "Ройтерс" и допълват, че медиите в България продължават да се ползват с относително ниско доверие, а ковид кризата не се е отразила сравнително тежко.

Изследването на Института "Ройтерс" потвърждава данните и на представителното проучване на „Глобал метрикс“, проведено преди няколко месеца.

Новините и публицистиката на БНТ продължават да са лидер на обществено доверие, според Агенцията за маркетингови проучвания и анализи.

Зрителите, които отчитат положителна промяна в съдържанието на БНТ, се увеличават от 33% на 46,5% и обществената телевизия получава одобрението на почти всеки втори българин.

Според проучването, зрителите с висше образование заемат най-висок дял от аудиторията на централната емисия новини на Българската национална телевизия при сравнение с профила на аудиторията на преките конкуренти. 33% от гледащите най-често „По света и у нас“ в 20 часа са с висше образование, срещу 25% и 27% за другите две телевизии от челната тройка. Данните от изследването показват още, че националната телевизия има водещи позиции в областните градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помилваните каталунски сепаратисти вече са свободни
Помилваните каталунски сепаратисти вече са свободни
Левски с шест контроли по време на лятната си подготовка
Левски с шест контроли по време на лятната си подготовка