НОВИНИ

Ще дойде ли топлата вода в район Сердика?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
11:30, 23.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Приключиха строително-ремонтните дейности на главния топлопровод на първа градска магистрала, който остави хиляди софиянци без топла вода. Топлопроводът минава по бул. "Мария Луиза" и захранва централната градска част на столицата. Очаква се най-късно до утре топлата вода в района да бъде възстановена.

В понеделник следобед е констатирана аварията на топлопровода в района на "Лъвов мост".

Причина за възникналия проблем е голямото количество подпочвени води в района. Иначе колекторът тук поставен преди повече от 60 г., а от 20 г. не е ремонтиран. Той захранва около 1060 абонатни станции.

"Голямо количество подпочвени води се изливат в топлофикационния ни колектор и с помощта на дренажни помпи се отвеждат в канализационната система, но въпреки това има висока влажност в колектора и висока температура, което води до амортизация на тръбопроводите", обясни инж. Николай Параскевов, ръководител отдел "Експлоатация на топлопреносната мрежа", София.

"Колекторът е в експлоатация от 1957 г. В края на 90-те години е извършена рехабилитация и реконструкция на топлопровода. От тогава до сега вече 20 и няколко години реконструкции не са извършвани, няколко аварийни ремонта сме правили, последния от които през пролетта на 2019 г., допълни той.

Трети ден голяма част от центъра на София е без топла вода. Това затруднява освен домакинствата и социалните заведения.

Екипите на смени работят денонощно по отстраняване на възникналия проблем, като строително-монтажните работи вече приключиха, предстои запълване на магистралата и поетапно възстановяване на топлата вода.

Очаква се до края на денонощието или в малките часове на утрешния ден топлоподаването да бъде възстановено цялостно, това каза инж. Николай Параскевов, ръководител отдел "Експлоатация на топлопреносната мрежа".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров стана на 53 години!
Ясен Петров стана на 53 години!
България с три бронзови медала от европейското по бокс в Италия
България с три бронзови медала от европейското по бокс в Италия