НОВИНИ

Ще има нова сграда за Национална детска болница у нас (Обобщение)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:04, 23.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Сградата на бъдещата Национална детска болница ще бъде нова, старият строеж ще бъде съборен. След протест срещу превръщането на изоставения строеж в София в педиатрия, регионалното министерство ще издаде до дни виза за проектиране и строителство на нова детска болница.

Протестиращите поискаха нова модерна детска болница, а не изграждането ѝ върху 40-годишна изоставена постройка. Всъщност идеята за създаване на детска болница е от 2004 г.

Още тогава здравно министерство заявило, че този недостроен корпус е негоден за използване. В резултат: през 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия.

Според него на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда. Това обясни регионалният министър като изтъкна, че този план има силата на закон.

Здравният министър увери: изграждането на ново лечебното заведение ще върви с подобряване на педиатричната грижа в страната.

Децата си поискаха нова болница, родителите се мотивираха защо 40-годишния строеж в двора на Александровска не бива да се превръща в лечебно заведение.

Тази сграда, която искат да направят на болница, вече не отговаря на всички съвременни стандарти, каза Румяна Писанчева, протестираща майка на две деца.

Подробният устройствен план на София не позволява толкова високо строителство на това място, каза Надежда Цекулова, член на гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Вместо да изграждаме истинска, съвременна многопрофилна болница с грижа за децата, правителството се опитва да съживи един стар строеж в двора на Александровска болница, каза Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

Властта ги чу. И покани на среща. В крайна сметка: нова болница в нова сграда ще има.

Това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка, на договора с изпълнителя, който е порочен, възлагане на анализ на нуждите и установяване на диалог, форма на диалог с гражданите, каза арх. Петкана Бакалова.

Можем в рамките на много кратък срок - става дума за дни, да издадем виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинска академия. Сградата ще бъде висока 20 метра и оттук нататък може да се продължава с детската болница, каза Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Наред с решението за изграждането на такава болница, вече сме предложили допълнителни мерки, които да подобрят като цяло детското здравеопазване в страната. Защото сами разбирате, че не всички деца ще могат да се лекуват в тази болница, каза Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Според здравния министър педиатричните отделения в страната също трябва да бъдат в добро състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР работи за нормализиране трафика на границата с Гърция
МВнР работи за нормализиране трафика на границата с Гърция
Обичаите в навечерието на Еньовден
Обичаите в навечерието на Еньовден