НОВИНИ

Полет с балон над Белоградчишките скали

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 23.06.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Белоградчишките скали са сред най-посещаваните природни забележителности в България, но какво е да ги видиш от високо? Гледката е неповторима. Може да ѝ се насладите от полет с балон.

Полет с балон над скалите е сред атракциите, които привличат туристи в Белоградчик. Обикновено издигането е рано сутрин след изгрева на слънцето.

БНТ: Кое е най-подходящото време да полетим?

"В момента, както сме вързани на въжета, най-подходящо е, когато няма вятър, за да можем да се издигнем без никакви проблеми на една височина от 77 - 80 метра, от която се разкриват невероятните гледки към централната група на Белоградчишките скали", каза организаторът Евтим Стефанов.

На борда има указания.

"Не пипаме маркучите и не дърпаме тези въженца - червените особено, за да не слезем бързо без предупреждение", каза Евтим Стефанов.

Към пътниците няма много изисквания.

"Да седят в коша, без да скачат от него и да се наслаждават, да се усмихват и да имат добро настроение. Това са основните правила", каза Евтим Стефанов.

Издигането на балона е съвсем плавно, но за пилотирането е нужна подготовка.

"На пръв поглед не е особено сложно, защото единственото нещо, което се прави, е да се подава горещ въздух. Колкото повече е горещият въздух, толкова повече балонът се издига и съответно, когато изстине въздухът вътре в балона, той си изстива от само себе си, балонът започва да се снишава и да губи от височината си. Но има много интересни случки, които могат да ти се случат, затова е хубаво пилотът на балона да е минал на курс, за да знае какво да прави", каза Евтим Стефанов.

При свободен полет балонът зависи от посоката на вятъра, а кацането често е непредвидимо.

"Интересните случки са безброй. Например да кацнеш на една скала, защото вятърът е спрял или в гората, поради същата причина или топваме се по някой път във водни пространства като язовири, където намерим. Минава се над клоните на дърветата близо до скалите. Общо взето всеки полет е неповторим и е безкрайно интересен. Особено пък тук на това място, което имаме Белоградчишките скали, защото под нас се разкрива една невероятна гледка и скалите, които са изключително високи, можем да ги видиш отгоре триизмерно като в 3D филм и това наистина много вдъхновява", разказа Евтим Стефанов.

За пътниците спускането е безопасно.

"При приземяване се държат за дръжките вътре в балона. Няма колани като при автомобилите. Балонът може да се приземи изправен, може да се приземи при по-силен вятър, полягайки напред и влачейки се известно време по земята, което не е никак страшно, стига хората да си държат ръцете вътре в коша", каза Евтим Стефанов.

На земята емоциите продължават.

"Уникално усещане. Мястото е прекрасно. Не мога да го опиша. Трудно е в момента, защото емоцията е повече. Заслужава си, който не го е изпитал, не може да разбере за какво става въпрос. И самото издигане, не само издигане, просто гледката, която се открива. Без думи. Разкошно място", каза туристът Георги Петров.

"Предвид, че имам страх от високо, не усетих въобще височината, на която се изкачихме. Успяхме да видим голяма част от скалите", каза туристът Йоана Недева.

"Беше много прекрасно. Даже самото качване не се усеща. Доста е приятно и горе се открива много хубава гледка, особено така с изгрева и когато се изкачите, сянката от балона пада върху скалата и така се образува едно сърце и е много красиво", каза туристката Катя Лилова.

Туристите ще запазят спомен от издигането над скалите.

Автор: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левандовски не стигна на Полша, Форсберг грейна за Швеция
Левандовски не стигна на Полша, Форсберг грейна за Швеция
Испания разгроми Словакия и ще играе срещу Хърватия на 1/8-финалите
Испания разгроми Словакия и ще играе срещу Хърватия на 1/8-финалите