Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Д-р Иван Маджаров: Не е вярно, че без лимитите за болниците системата ще рухне

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 15.06.2021
Чете се за: 03:57 мин.
Още
Слушай новината

Лимитите за болниците се представят пред обществото едва ли не като панацея, едва ли не системата ще рухне, ако ги няма. Не е вярно, няма да рухне, ще се въведат други механизми, които да контролират.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му има лимити и затова има надлимитна дейност.

"Това е един лесен начин да контролираш макрорамката на бюджета. Всъщност е лесен, но много груб и води до много други последствия след себе си. Спира изобщо усилията на управлението и на касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективни мерки за контрол", смята д-р Маджаров.

Според него това, което е предложил вчера министър Кацаров за реформа в здравеопазването, всъщност е оригиналната реформа отпреди 20 години.

"Така беше замислена - парите да следват пациента, да няма лимити, да няма диспропорции, да бъдат правилно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. Това са неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се лимити, защото по-лесно се управляват средствата по този начин", допълни председателят на БЛС.

Д-р Маджаров обясни разликата между това болницата да има дългове и Касата да има дългове. Ако Касата има дългове, това означава, че парите са свършили и трябва по някакъв начин да се актуализира бюджетът ѝ.

"Такова нещо не се случва вече много години. Всяка година прехвърляме. Тази година от 2020 г. прехвърлихме в 2021 г. 94 милиона от болнична помощ", каза Маджаров.

По думите му като цяло пари в системата няма толкова, колкото трябва да се отделят от Брутния вътрешен продукт, но в момента няма заплаха за бюджета на Касата.

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Той обясни и създаването на клиничните пътеки като метод за алгоритъм, по който задължително да се извърши нещо на пациента като диагностика и лечение и след това въз основа на този алгоритъм да получи заплащане лечебното заведение за този пациент.

"Проблемът на клиничните пътеки е, че никога няма двама еднакви пациенти, един човек се нуждае от една грижа, друг от по-малка, трети от по-голяма, пътеките не отчитат това, те разглеждат средно претеглен случай. Те разглеждат от всички преминали пневмония, средно колко би струвало на системата", даде пример той.

Другият недостатък според него е, че те са били оценени по специалности и по този начин са довели до изкривявания в системата - някои специалности се оказаха по-добре платени в сравнение с други.

По думите му самият начин на плащане и разписаните алгоритми не са предпоставка за злоупотреби. Предпоставката е въведена заедно с въвеждането на здравноосигурителния модел на системата за контрол. Защото практически Здравната каса няма възможност да контролира нещо в реално време или да контролира качество.

Той беше категоричен, че трябва да се върви към електронизация, да се върви към активност и от страна на потребителите на здравни услуги, за да не се допуска да се отчитат фиктивни услуги.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол на Меси не помогна на Аржентина да победи Чили
Гол на Меси не помогна на Аржентина да победи Чили
Светият синод няма да провежда лятна сесия, според източници от църквата
Светият синод няма да провежда лятна сесия, според източници от църквата