НОВИНИ

Каква ще е съдбата на спасените мечета край Чепеларе

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 15.06.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Още
Слушай новината

Вече се знае полът на двете мечетата, които бяха открити сами в петък и неделя в района на главния път между Смолян и Пловдив. Двете малки са на около 4 месеца, здрави са и са от мъжки пол. Само с ДНК теста обаче може със сигурност да се докаже дали те са братя или не. А в района, където бяха открити мечетата, започнаха засилени проверки за бракониерство.

Заради зачестилите случаи на бедстващи мечета, в района на Смолян е извършена проверка на всички издадени разрешителни за лов. Прегледани са и записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата.

Колегите са извършили на място претърсване на терена, на района там около въпросното мече, няма констатирани следи от бракониерстване или ползване на дивеча от ловци. Лично моето обяснение е, че в момента кафявата мечка се намира в активен брачен период и поведението на мъжките може да доведе до прогонване на малките на женската с цел разгонване. Това е биология на вида, не е нещо ново, казва инженер Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие.

Горските служители не изключват вероятността за появата на още изоставени малки.

Майката с цел да ги запази ги оставя образно. Пак казвам, прави уточнението че ние не сме спрели да търсим други причини, но за нас специалистите към момента това е водещото – биологията на вида, активността й в този период. Мъжкият мечок си поддържа, той е териториален по принцип, и тази територия си я поддържа и той там се размножава по принцип, не допуска външни, други мечки, допълва инженер Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие.

Според Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, най-вероятно малките мечета, намерени в Родопите, са загубили майките си.

Аз лично бих заложил единствено и само на бракониерски отстрел. Мечката е защитена в България възможно най-строго, но очевидно не се справяме със спирането на бракониерите. Бракониерството много се увеличи около тези локдауни, защото няма никакви хора в гората.

Без майка си, малките мечета почти нямат шанс за оцеляване в дивата природа, категорични са специалистите.

Тазгодишните мечета ако не се открити, в природата категорично няма да оцелеят. В момента шансът им за оцеляване е толкова голям, колкото ако майката беше жива и ги беше отгледала, тъй като след парка в Белица ще заминат в Гърция, в специален център за рехабилитация, където ще седят около година. Ще бъдат хранени по специален начин, така че да нямат контакти с хора, да не свързват храната с човек, след което ги връщаме в България, маркираме ги с нашийници и ги проследяваме как се движат, обяснява Владимир Тодоров, Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Случаят с изоставените мечета, открити в района на Смолян, не единствен. Преди три години, три малки без майка бяха открити край язовир Доспат. След едногодишен период на реадаптация в Гърция, те бяха върнати обратно в дивата природа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести след удължаването на мерките във Великобритания
Протести след удължаването на мерките във Великобритания
САЩ забраняват влизането на кучета от 113 страни заради риск от бяс
САЩ забраняват влизането на кучета от 113 страни заради риск от бяс