НОВИНИ

Спасиха трето мече край Смолян

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 13.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Трето мече беше намерено и спасено този уикенд край Смолян. Мечето отново е било само, без майка. Забелязано е близо до главния път Пловдив – Смолян.

То е настанено в парка за танцуващи мечки край Белица, където в момента се грижат и за други две мечета, също открити сами в района на Смолян през последните 10 дни.

Сигналът за ново бедстващо мече е подаден в неделя сутрин, само ден след като в същия район е уловено и друго самотно мече.

"Мястото, на което е подаден този сигнал, е много близо до мястото, което беше донесено мечето от петък, второто мече, което предполага, че те може да имат роднинска връзка", каза управителят на "Парка за танцуващи мечки" в Белица Димитър Иванов.

Двете мечета, спасени през последните дни, са прегледани от ветеринар. Те са в добро здравословно състояние. Установено е, че са от мъжки пол, като предстои да им бъде направен ДНК тест за да се определи дали са братя.
Те, както и намереното в началото на месеца женско мече, за момента остават под грижите на гледачите в парка за танцуващи мечки край Белица.

"Това, което трябва да се случи, е те да заминат в база за реадаптация на мечки. В Гърция има такава база, имат достатъчно опит", каза Димитър Иванов.

"Тазгодишните мечета ако не са открити, в природата категорично няма да оцелеят", каза Владимир Тодоров от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

В района на Смолян, където бяха намерени трите мечета, започнаха засилени проверки за бракониерство.

"Аз лично бих заложил единствено и само на бракониерски отстрел. Мечката е защитена в България възможно най-строго, но очевидно не се справяме със спирането на бракониерите", каза Владимир Тодоров от Института за биооразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

"Колегите са извършили на място претърсване на терена, на района там около въпросното мече, няма констатирани следи от бракониерстване. Лично моето обяснение е. че в момента кафявата мечка се намира в активен брачен период и поведението на мъжките може да доведе до прогонване на малките на женската с цел разгонване", каза директорът на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян инженер Здравко Бакалов.

Горските служители не изключват появата на още малки мечета в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен вероятно няма да играе повече футбол
Кристиан Ериксен вероятно няма да играе повече футбол
Прогнозни данни: Швейцария отхвърля забраната на синтетични пестициди
Прогнозни данни: Швейцария отхвърля забраната на синтетични пестициди