НОВИНИ

Ученици обучават ученици за превенция на трафика на хора

bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 15.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ученици от Благоевград участваха в обучение за организиране и провеждане на информационни програми в своите училища, свързани с превенция на трафика на хора. Общо 35 млади доброволци се запознаха с метода „връстници обучават връстници“ и ползите от него. Обучението за учениците се проведе за десета поредна година от комисията за борба с трафика на хора в Благоевград с участници от гимназиите в града.

Учениците имаха възможност да сътворят своя информационна кампания за трафика на хора, за да могат сами да провеждат обучения за свои връстници.

Преди да дойда на обучението си мислех, че ще учим теория, ще ни дават някакви данни, не, сега ще ни повлияят на мисленето, а това е най-важното което можем да направим. Защото е лесно да се поддадеш на това ще изкараш много пари, ще бъдеш успешен в чужбина, кой не мечтае за такава работа. Но не винаги, това, което седи зад успешната кариера, всъщност е едно добро бъдеще, казва Симона Бояджиева.

Основната цел е доброволците да се запознаят с престъплението, основните методи на въвличане, кои са рисковите и уязвими групи и съответно как да се предпазят, обяснява Любка Костадинова, секретар на местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград.

Подготвят се да обучават, подготвят се да знаят как се правят информационни кампании, как се организират събития, ще научат и доста неща за трафика на хората, като престъпление, защото като правиш едно нещо, трябва да го познаваш добре, казва Михаил Стефанов, обучител.

Участниците бяха категорични, че метода „Връстници обучават връстници“ е изключително ефективен върху подрастващите.

Разбира се, че е по-въздействащо, особено когато представяш реалната кризисна или критична картина, една картина на бъдещето, която можеш да му обрисуваш. Аз например като младо момиче или връстничките ми затворят очи и си представят, че могат да попаднат в този капан е много по силно, допълва Симона Бояджиева.

Младите доброволци нямат търпение сами да провеждат кампании в училище.

През последните няколко години регистрираните жертви на трафик на хора у нас намалява. България и Румъния продължават да са на челно място като източници на жертви за трафик в Европейския съюз.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха голямо пчелно семейство в центъра на София
Спасиха голямо пчелно семейство в центъра на София
С поглед към Токио: Станилия Стаменова споделя емоциите преди олимпиадата
С поглед към Токио: Станилия Стаменова споделя емоциите преди олимпиадата