НОВИНИ

Експерт: Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби"

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 15.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби". Това коментира в "Денят започва" проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

По думите му всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21-и век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Има си изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, обясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, каза в заключение проф. Кисляков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бордът по туризъм: Ваучерът от 50 лв. за всеки ваксиниран може да има здравен и икономически ефект
Бордът по туризъм: Ваучерът от 50 лв. за всеки ваксиниран може да има здравен и икономически ефект
Катастрофа с ТИР затвори за кратко отсечка от АМ "Тракия"
Катастрофа с ТИР затвори за кратко отсечка от АМ "Тракия"