НОВИНИ

Прокуратурата се самосезира за ремонтите на язовирите

Николай Минков
от Николай Минков
17:45, 14.06.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът с язовирите се разраства. Върховната касационна прокуратура се самосезира и започва проверка. Още два язовира се оказаха празни - "Злати войвода" 3 и 4 край Сливен. Те са част от общо 10-те ремонтирани водоема от държавната компания "Монтажи". Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на извънреден брифинг.

Той заяви, че започва проверка как са изразходвани средствата за реконструкция, а резултатите ще бъдат дадени на прокуратурата. Бившият министър на икономиката отхвърли обвиненията и представи контрааргументи.

Министърът на икономиката отправи обвинения за завишени цени на ремонтите на язовири

Въпреки че на 31 декември язовирите "Пазар дере", "Злати войвода" 3 и 4 след ремонт са предадени от държавната "Монтажи" към Консолидационната компания, до този момент те не са въведени в експлоатация, заяви Кирил Петков.

"Това е безстопанственост. Когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но просто протоколите за предаване не са завършени и Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири няма възможност в момента нищо друго да прави, освен да отвори шлюзовете, непрекъснато и да не може тези язовири да се завирят и затова са така затревени и затова са така празни", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Петков обясни, че и трите язовира са ремонтирани от една и съща фирма по завишени в пъти цени спрямо пазарните за превоз, бетон, кофраж и армировка, за което държавата е платила 4 810 000 лв.

"Още днес ще поискам ДКК да ми обясни защо 6 месеца не е предала тези 3 язовира за експлоатация, защо цените са на тези високи нива, за мен това са над 100 лв. за кубичен метър бетон над пазарната и 5 пъти за превоз. Ще вкараме Агенцията за държавна финансова инспекция да ги провери и трите", каза министър Петков.

Бившият министър на икономиката показа фактури, според които цените на бетона не са завишени и обвини своя наследник, че не прави разлика между общата стойност и цената на отделните компоненти за ремонтите. Той обясни, че държавното предприятия за стопанисване на язовирите разполага с ключовете от изпускателите на водоемите, въпреки че те не са прехвърлени като собственост. Повтори, че язовир "Пазар дере" е изграден умишлено няколко дни преди служебният министър да отиде на проверка там като цитира данни от дистанционните измервателни уреди.

За другите два язовира, край Сливен, кметът на село Злати войвода обясни, че преливниците са били компрометирани. Това наложило ремонта. Имало е и изпускане на вода към Сливенски минерални бани и Тунджа преди месеци.

"Когато придойде голяма вода, се заливат земеделски земи". Преди 2 месеца някъде - 2 и половина бяха понапълнени, тъй като годината беше дъждовна и преди два-три месеца бяха изпуснати не знам поради какви причини", каза кметът на село Злати войвода Стоян Тенев.

Върховна касационна прокуратура се самосезира за ремонта на язовирите със средства на Консолидационната компания. Изискана е информация за целите на проверката, извършена от министерството и ако бъдат открити престъпления, те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура, а при нередности от административен характер ще бъдат уведоми съответните контролни органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха "офиса" на малоимотното лице, купило фирмата на шефа на НАП
Показаха "офиса" на малоимотното лице, купило фирмата на шефа на НАП
Започва ремонт на зоопарка в Благоевград
Започва ремонт на зоопарка в Благоевград