Министърът на икономиката отправи обвинения за завишени цени на ремонтите на язовири

от БНТ
10:05, 14.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката Кирил Петков съобщи на брифинг, че тази събота и неделя е посетил още 2 язовира - 3 от общо 10-те завършени, язовир "Пазар дере", както и "Злати войвода" 3 и 4. По думите му тези язовири са празни, въпреки че са отчетени като завършени към 31 декември миналата година. По закон те не могат да бъдат завирявани. Според министър Петков става въпрос за безстопанственост, тъй като протоколите не са завършени.

2,350 млн. лева струва ремонтът на "Пазар дере", 1,913 млн. струва този на двата водоема - "Злати войвода" 3 и 4.

Транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области - Сливен и Ловеч. 1,16 лв. за превозване на земна маса на тон на километър, 5 пъти по-скъпо от пазарната цена, каза Петков.

Оттук нататък Министерството на икономиката ще поиска Държавната консолидационна компания да обясни защо 6 месеца не е предала тези язовири за експлоатация и защо цените са такива.

ВКП се самосезира за ремонт на язовири със средства на Държавната консолидационна компания

Министър Петков отхвърли обвиненията, че инспектираните язовири са били изпуснати дни преди да ги посети.

Всеки договор ще преминава през комисия за контрол към Министерството на икономиката, каза още Кирил Петков.

На този етап от ГЕРБ нямат коментар по изнесените нови данни за ремонта около новите язовири, които Министерството на икономиката е проверило.

Преди два дни от ГЕРБ съобщиха, че цените, обявени от министъра на икономиката тогава за язовир "Пазар дере", не са завишени, а са според пазарните. Няколко дни преди министъра да провери "Пазар дере", язовирът е бил изпразнен. От ГЕРБ го потвърдиха с графики от автоматичната система за контрол на водните нива на язовирите в България.

Днес министърът на икономиката заяви, че няма такова нещо и по никакво негово разпореждане "Пазар дере" не е бил източван.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джокович: Да съм част от историята на спорта е нещо много изпълващо за мен
Джокович: Да съм част от историята на спорта е нещо много изпълващо за мен
Финикс се класира за финала на Изток
Финикс се класира за финала на Изток