НОВИНИ

Пламен Димитров и Радосвет Радев: Антикризисните мерки трябва да продължат

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 14.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Антикризисните мерки трябва да продължат. Тази позиция защитиха в "Денят започва" Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара, и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според изследване на Българската стопанска камара здравната и икономическата криза започват да затихват. Твърдият показател е, че тази нощ имаме само две жертви на Ковид, което е исторически рекорд, т.е. здравната криза можем да кажем с висока степен на сигурност, че си отива, коментира Радосвет Радев.

Икономическата криза също започва да отслабва и вече са видими симптоми на икономическо оживяване. Политическата криза обаче е във възходящо движение, допълни той.

"От тази гледна точка оценката на ситуацията в икономиката е проста: приключиха голяма част от мерките в края на март и в края на месец май и сега, в края на юни. приключва и една от най-старите и полезни мерки "Запази ме". Усилията, които правим съвместно със социалните партньори, е да артикулираме ясно в комуникацията с администрацията, че мерките не трябва да бъдат спрени. Да могат да бъдат изменени, но в никакъв случай не трябва да бъдат спрени, защото все още стопански субекти в България страдат от здравната криза".

Според президента на КНСБ Пламен Димитров икономиката е била ударена асиметрично от началото на кризата.

"Имаше сектори, които бяха ударени много малко и те започнаха бързо да се възстановяват. През това тримесечие тези сектори върнаха нивата от преди 2020 г. Някои от тях даже са над нивата от 2019 г. по продажби, реализации и доходи. Доходите обаче намаляват в някои сектори като туризма, транспорта, ресторантьорството, някои сектори от преработващата промишленост. Там има нужда от подкрепа".

По думите му около 300 000 работни места благодарение на мярката 60 на 40 са запазени. Ако я нямаше мярката, щеше да нарасне безработицата, коментира още Димитров.

"Затова ние за това дадохме зор на кабинета да запази мярката под някаква форма. Нужна е мярката до края на година. И Европейската комисия, и Г-7 ясно казаха, че в целия свят и в Европа мерките за подкрепа на бизнеса трябва да продължат поне до 2022 година", допълни президентът на КНСБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Златните момичета" пред БНТ: На Олимпийските игри в Токио няма да бъде лесно
"Златните момичета" пред БНТ: На Олимпийските игри в Токио няма да бъде лесно
Д-р Станислав Йорданов: Всички маски затрудняват дишането
Д-р Станислав Йорданов: Всички маски затрудняват дишането