Кирил Петков проверява инвестиция на ДКК от 600 млн. лева в язовири

от БНТ
09:43, 06.06.2021
5054
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Битката Българската банка за развитие да заработи само за малкия и средния бизнес изглежда е завършена, заяви министърът на икономиката Кирил Петков в "Денят започва с Георги Любенов".

От 4 юни се вписа новият Устав на ББР. Никой от тази банка не може да дава по 100 милиона кредит оттук нататък, уточни той.

"Призовавам всички да следят устава. Когато аз вече не съм в това министерство, моля ви, следете този устав, защото ако махнат тази лимитация, шансът някой да раздава по 100 милиона лева кредити е голям. Това в момента е приключило и няма шанс", призова Петков.

Много се надявам БНБ още тази седмица да одобри новите кандидати, аз съм подал новите кандидати за надзор. Те са със страхотен опит, работили са в най-добрите банки и консултантски компании, с много добро образование и те чакат в момента одобрението от БНБ. Ако успеем да имаме това одобрение, ние веднага вкарваме този нов отбор, обясни още Петков.

"Много са важни тези хора, защото държавата е вкарала 1,4 млрд. лева от нашите пари. Кой решава и как решава накъде да се насочват тези пари е ужасно важно", изтъкна министърът.

От днес той тръгва на проверка на няколко язовира.

"Държавната консолидационна компания (ДКК) е инвестирала 600 милиона лева в ремонта на стени и съоръжения на съществуващи язовири с идеята да се възстановят над 400 язовира. Засега обаче само 10 са възстановени и аз искам да ги прегледам, да видя какво се случва, защото първите индикации са червени лампички пак ми светят като в ББР. Аз назначих комисия за тяхната работа и светнаха няколко червени лампички. Ще посетя няколко от тези язовира да видя", коментира министърът на икономиката.

Неговата следваща цел от понеделник е свързана с Българската агенция за експортно застраховане, която по думите му има голяма свързаност с Българската банка за развитие.

Българската агенция за експортно застраховане също трябва да застрахова малки и средни предприятия в техния износ. Обаче забелязвам, че те застраховат не само експортна дейност, но и кредитен риск, коментира още Кирил Петков.

"Това означава, че потенциално можете да отидете в тази агенция, да си вземете застраховка за кредитен риск и след това да ходите в ББР и да вземете заем оттам. Идеята е на изчистването на ББР и тази застрахователна агенция, която никой не я е чувал, има голяма свързаност. Моята следваща цел е от понеделник започваме работа и по тази дейност", обясни той.

Кирил Петков коментира и публикувания първоначален списък с 64 фирми, свързани със санкционираните по закона "Магнитски".

"Американското правителство или финансовите им партньори могат да направят запор на наши сметки. Така че ние имаме страшен риск в момента и трябва да опазим реално всички свестни компании, които нямат нищо общо с тези хора, да не попаднат в този риск", коментира Петков.

За антикризисните мерки, инвестициите и прогнозите за икономиката вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Маскирани мъже се опитаха да ограбят пощата във Видин
Маскирани мъже се опитаха да ограбят пощата във Видин
Виктория Василева: "Има такъв народ" е против политиката пенкилер, залагаме на експертите
Виктория Василева: "Има такъв народ" е против политиката пенкилер, залагаме на експертите