НОВИНИ

Премиерът обсъди с посланика на Гърция изграждането на газовия интерконектор

bnt avatar logo
от БНТ
15:49, 14.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев се срещна с посланика на Гърция Димитрис Хронопулос. По време на разговора бе отбелязано, че двете държави са стратегически партньори и бяха обсъдени начини за задълбочаването на стратегически отношения чрез интензивен политически диалог и съгласувани усилия по двустранни, регионални и международни въпроси.

Димитрис Хронопулос декларира пълната политическа подкрепа на гръцкото правителство към българското правителство и подчерта, че двете държави са част от една и съща група по интереси в рамките на региона. Посланикът на Гърция изрази удовлетворение от поканата към неговата страна да участва като гост на срещата на върха на инициативата "Три морета“.

Премиерът Стефан Янев потвърди подкрепата на българското правителство за всички съвместни българо-гръцки икономически, инфраструктурни и енергийни проекти, които са от стратегическо значение както за двете страни, така и за целия Европейски съюз.

В рамките на срещата основен акцент бе поставен върху перспективите за по-ефективно сътрудничество в енергийната сфера, както и на възможностите за увеличаване на гръцките инвестиции в България, включително по отношение на възобновяемите източници на енергия.

Във фокуса на разговора бе изграждането на интерконектора Гърция-България. Премиерът Стефан Янев отбеляза, че IGB е ключов приоритет на българското правителство Изпълнението на междусистемната връзка и изграждането на планирания терминал за втечнен природен газ в Александруполис са от стратегическо значение не само за България, но и за целия регион, тъй като това ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Строителството на газопровода е в ход и се очаква да приключи до 31 декември 2021 г. Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис, в който с 20% акционер е и "Булгартрансгаз“ ЕАД , се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г.

Окончателно: България подписа договор за придобиване на 20% от терминала за втечнения газ в Александруполис

Министър-председателят Стефан Янев и посланик Димитрис Хронопулос изразиха задоволството, че България и Гърция бяха сред първите държави в ЕС, които постигнаха техническа готовност и започнаха да издават и признават цифровия сертификат на ЕС за COVID-19, чрез който ще бъдат улеснени пътуванията. Премиерът Янев отбеляза, че би било от голяма полза за бизнеса и за туризма, ако всички гранично контролно-пропускателни пунктове между двете държави бъдат отворени за преминаващи.

Внимание бе обърнато и на предизвикателствата пред разширяването на Европейския съюз по отношение на страните от Западните Балкани, в частното – на Република Северна Македония. Премиерът Стефан Янев подчерта, че България винаги е проявявала искрена воля и усилия за конструктивен и прагматичен диалог с Република Северна Македония и ще продължи в тази посока. В тази връзка посланикът на Гърция изрази разбиране към българската позиция.

Българският премиер използва възможността, за да благодари за съдействието, което гръцките власти оказват по отношение на безпрепятственото провеждане на изборите за народни представители на 11 юли на територията на южните ни съседи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха банда на крадци на бижута в Италия
Разбиха банда на крадци на бижута в Италия
Петер Шмайхел обяви, че на датчаните не е бил даден шанс да откажат да играят
Петер Шмайхел обяви, че на датчаните не е бил даден шанс да откажат да играят