НОВИНИ

Започва ремонт на зоопарка в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 14.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Благоевградският зоопарк е с подновен лиценз за следващите пет години. Общината трябваше да изпълни редица условия, за да получи този важен документ от Министерството на околната среда и водите.

За да покрие изискванията по новия лиценз, през последната година общината е инвестирала над 80 000 лева в зоологическата градина, с които са обновени част от клетките на животните. Двойно по-голямо в момента е заграждението на благородния елен, ремонтирана е и стената при мечките. Изградено е ново следродилно помещение, където при нужда да се изолират малките животни. При маймуните и всички хищници пък са поставени двойни огради, за да не ги хранят посетителите. Ремонтирано е осветлението, а пейките са освежени.

Ели и Манол обаче, все още живеят в тази клетка - същата, в която през миналата година се родиха двете малки лъвчета. Помещението е освежено, поставени са нови табели, дори нова предпазна ограда. Реално обаче клетката не е разширявана. Изготвен е проект за нова, много по-голяма и удобна за лъвовете, за която обаче са нужни 450 000 лева.

"Когато вкарвахме бюджета, имаше целева субсидия финансиране държавно, но когато се извади на Общински съвет, сумата беше редуцирана до 207 000, което означава, че другият остатък трябва да помислим как да го финансираме, защото това нещо е изключително хубаво и трябва да бъде реализирано", обясни зам.-кметът по строителството инж. Венелин Трошанов.

Фондация "Четири лапи": Лошите условия в зоопарковете не се променят, въпреки сигналите

Докато не бъде изградена нова клетка, двете малки лъвчета няма да се върнат тук, а ще останат във варненския зоопарк. От неправителствената организация за защита на животните "Четири лапи" са изготвили специален доклад за лошите условия в българските зоопаркове.

"За голяма част от животните в зоопарка липсва базисно обогатяване, липсва естествена растителност, това са едни бетонни железни клетки, при голяма част от които се наблюдава нарушение на целостта на оградите и на мрежите, и на решетките. Може да се види, че е занемарена хигиената, можеше да се видят дори следи от влага и мухъл. Необходимо е да се създаде стратегия, с която контролният орган в лицето на МОСВ и зоопарковете да предприемат спешни и координирани общи действия за подобряване на условията, като се започне от реновиране на местообитанията и повишаване на образователната стойност на зоопарковете", каза Марина Атанасова от "Четири лапи".

В България има 21 зоологически градини, като отворени за посетители са 17. От "Четири лапи" посочват като добър за отглеждане на животни само тези в Добрич и в София.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира за ремонтите на язовирите
Прокуратурата се самосезира за ремонтите на язовирите
Звездата на Патрик Шик изгря на Шотландия – Чехия след страхотен гол
Звездата на Патрик Шик изгря на Шотландия – Чехия след страхотен гол