НОВИНИ

Фондация "Четири лапи": Лошите условия в зоопарковете не се променят, въпреки сигналите

bnt avatar logo
от БНТ
09:56, 18.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от зоопарковете в България са получили лиценз без да са изпълнили условията за такъв. Неспазването на процедурата за лицензиране може да доведе до повече подобни места, в които законодателството не се спазва. Това заяви в "Денят започва" Магдалена Пенева, ръководител "Програми" във фондация "Четири лапи".

По думите ѝ в момента има само един зоопарк в България, който работи без лиценз. Голяма част от другите са получили такъв в последните една-две години, но без да са изпълнили необходимите условия.

Според Магдалена Пенева голяма част от зоопарковете в България се намират в паркове, в които са построени бетонни ограждения.

Огражденията целят основно да задържат животните вътре и те да не могат да излизат от там, а в зоопарка това не трябва да се случва. Това се казва и в нов доклад на фондация "Четири лапи", изготвен през април, който описва неблагоприятната среда, в която се отглеждат животните в българските зоопаркове.

"За тези едри хищници местообитанието, в което се отглеждат, е бетонно. Това не отговаря на законовата рамка за отглеждането на животни в българските зоопаркове", допълни Магдалена Пенева.

Според нея една от основните цели на зоопарковете е именно образователна. Животните да бъдат в зоопарковете през уикенда, за да може децата да ги видят и да се запознаят с различните видове. Това обаче трябва да се случва в среда, която е естествена или максимално близка за животните, отбеляза Магдалена Пенева.

По думите ѝ, въпреки сигналите за лоши условия в българските зоопаркове, те до голяма степен не се променят.

"Днес, в денят за зоопарковете, да си зададем въпроса за визията и за мисията на зоопарковете, тоест каква е целта им", каза още Магдалена Пенева.

В доклада се посочва още, че зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки, при които трябва спешно да се подобрят условията, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

Една от тези зоологически градини е в Ловеч, която е втората по големина в България след софийската. В зоопарка в Ловеч се отглеждат около 450 животни от 40 вида, а за тях се грижат 20 души. Според доклада на фондация "Четири лапи" всички видове хищници се отглеждат в противоречие със законовите норми.

"Клетките им отговарят на минималните изисквания за отглеждания. Това, че има бетон, че има желязо - да, така е. Но това е било строителството през 60-те и 70-те години. В момента отговаряме на минимални изисквания като площ, външна и вътрешна площ. Разбира се, всички искаме да са доста повече и доста по-големи загражденията, да се надяваме, че един ден това ще стане", заяви д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка в Ловеч.

Д-р Станков подчерта, че въпреки пандемията и въпреки минималните средства, с които са разполагали, подобрения в ловешкия зоопарк са извършени и през 2020 година.

Чуйте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антов остана на пейката при равенство на Болоня
Антов остана на пейката при равенство на Болоня
Барселона се разделя с Куман след края на сезона
Барселона се разделя с Куман след края на сезона