Фондация "Четири лапи": Лошите условия в зоопарковете не се променят, въпреки сигналите

от БНТ
09:56, 18.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от зоопарковете в България са получили лиценз без да са изпълнили условията за такъв. Неспазването на процедурата за лицензиране може да доведе до повече подобни места, в които законодателството не се спазва. Това заяви в "Денят започва" Магдалена Пенева, ръководител "Програми" във фондация "Четири лапи".

По думите ѝ в момента има само един зоопарк в България, който работи без лиценз. Голяма част от другите са получили такъв в последните една-две години, но без да са изпълнили необходимите условия.

Според Магдалена Пенева голяма част от зоопарковете в България се намират в паркове, в които са построени бетонни ограждения.

Огражденията целят основно да задържат животните вътре и те да не могат да излизат от там, а в зоопарка това не трябва да се случва. Това се казва и в нов доклад на фондация "Четири лапи", изготвен през април, който описва неблагоприятната среда, в която се отглеждат животните в българските зоопаркове.

"За тези едри хищници местообитанието, в което се отглеждат, е бетонно. Това не отговаря на законовата рамка за отглеждането на животни в българските зоопаркове", допълни Магдалена Пенева.

Според нея една от основните цели на зоопарковете е именно образователна. Животните да бъдат в зоопарковете през уикенда, за да може децата да ги видят и да се запознаят с различните видове. Това обаче трябва да се случва в среда, която е естествена или максимално близка за животните, отбеляза Магдалена Пенева.

По думите ѝ, въпреки сигналите за лоши условия в българските зоопаркове, те до голяма степен не се променят.

"Днес, в денят за зоопарковете, да си зададем въпроса за визията и за мисията на зоопарковете, тоест каква е целта им", каза още Магдалена Пенева.

В доклада се посочва още, че зоологическите градини отглеждат лъвове или кафяви мечки, при които трябва спешно да се подобрят условията, за да отговарят на специфичните за тях нужди и на законовите изисквания.

Една от тези зоологически градини е в Ловеч, която е втората по големина в България след софийската. В зоопарка в Ловеч се отглеждат около 450 животни от 40 вида, а за тях се грижат 20 души. Според доклада на фондация "Четири лапи" всички видове хищници се отглеждат в противоречие със законовите норми.

"Клетките им отговарят на минималните изисквания за отглеждания. Това, че има бетон, че има желязо - да, така е. Но това е било строителството през 60-те и 70-те години. В момента отговаряме на минимални изисквания като площ, външна и вътрешна площ. Разбира се, всички искаме да са доста повече и доста по-големи загражденията, да се надяваме, че един ден това ще стане", заяви д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка в Ловеч.

Д-р Станков подчерта, че въпреки пандемията и въпреки минималните средства, с които са разполагали, подобрения в ловешкия зоопарк са извършени и през 2020 година.

Чуйте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Антов остана на пейката при равенство на Болоня
Антов остана на пейката при равенство на Болоня
Барселона се разделя с Куман след края на сезона
Барселона се разделя с Куман след края на сезона