НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли заповедта и новите правила

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 18.05.2021
25209
Чете се за: 04:00 мин.
Още
Слушай новината

Аз мисля, че д-р Кацаров е достатъчно далновиден и не е късно да поправи грешката си, нека да се преосмисли тази точка 7, тя е в полза на всички. Резултатът ще бъде видим още днес, защото ще падне броят на ваксинираните, стигнахме до 35 000 - 40 000. Аз прогнозирам, че сега ще стигнем до много по-малко числа във ваксинационния процес, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от колективния имунитет. Не искам да мисля, че министър Стойчо Кацаров е антиваксър. Това заяви в студиото на "Денят започва" бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му при сегашните резултати от ваксинационния процес ясно се вижда, че половината от ваксинираните са хора над 60 години, което означава, че не са верни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

От днес се променят правилата за ваксиниране

"Не мога да разбера защо се прави тази промяна. Много е опасно това, което се прави в момента, защото то на практика спира ваксинационния процес и срутва всичко направено до момента. Имаме достатъчно дози ваксини да правим по 50 000 - 55 000 дози на ден, толкова пристигат от "Пфайзер" всяка седмица. Много ваксинационни центрове ми се обадиха притеснени затова, че лицата, които са се записали за ваксинация в тези "зелени коридори", не попадат в тази възрастова група", допълни проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 000, като едните са с една, другите са с 2 игли.

"Поставените дози ваксина на хора над 60 години са приблизително 550 000. Например един лекар, ако е до 60 години и е здрав, той няма да бъде ваксиниран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този начин осигурихме здрави българските медици", добави проф. Костадин Ангелов.

Според него това, което се случи с общопрактикуващите лекари в София, не е заради липса на организация, а заради нежеланието да се спазва създадената организация.

"В целия свят стоят на опашки. Не съм казал, че е нормално, затова създадохме електронната форма на заявка в Информационната система. Пари в системата има достатъчно, аз не се страхувам от ревизия. Има пари за допълнително възнаграждение за лекарите на първа линия. Вчера беше взето решение за осигуряването на ваксини за 2022 - 2023 година, над половин милиард лева, което означава, че пари в хазната има. Дали ще се наложи актуализация на бюджета на Здравната каса зависи от ръководството и министъра на здравеопазването, за момента не се налага", коментира още проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър: Осигурени са достатъчно количество ваксини "Пфайзер" до 2023 г.

Той каза още, че не е невъзможно болниците да имат натрупани задължения заради COVID.

Относно това дали се вижда отново в ролята на здравен министър, проф. Костадин Ангелов заяви: "Не искам да ме харесват и обичат, важното за мен е да бъда полезен".

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават
Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават
Д-р Миндов: Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини
Д-р Миндов: Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини