НОВИНИ

Нови материали по делото срещу фонда на Навални

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:38, 17.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Русия
Слушай новината

Московският градски съд отложи за 9 юни делото по иска на прокуратурата - Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални да бъде обявен за екстремистка организация. В същото време руският парламент обсъжда законопроект, който забранява на участници в екстремистки групи да се кандидатират за депутати.

Днес обвинението е представило на съда огромно количество нови материали по делото срещу организацията на Навални, съобщиха неговите адвокати. Делото се гледа при закрити врата.

"Днес делото се увеличи с още няколко тома. Бяха представени шест, даже седем несекретни тома и още няколко секретни. До ден днешен не разбираме какво конкретно се вменява на нашите клиенти, тоест в какво обвиняват Фонда за борба с корупцията, свързано с екстремистка дейност", каза адвокатът на Навални Иван Павлов.

В края на април прокуратурата атакува щабовете на Навални, които се видяха принудени да спрат дейността си. Под прицел е и основаният от Навални Фонд за защита на гражданските права.

Ако организациите бъдат признати за екстремистки, това може да повлече след себе си преследване и затвор за сподвижници на опозиционера. Дори регистрацията в интернет в подкрепа на Навални може да има последствия. Служител на московското метро е уволнен заради това. Негов колега е разпитван в полицията.

"Разбираш ли, че с регистрацията може би се си подписал, че подкрепяш екстремистка организация? Това е от две до седем години".

Според съюзниците на Навални целта е неговото движение да се обяви извън закона, за да не може да участва в кампанията за изборите през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни опасно ветровито време
Очаква ни опасно ветровито време
Тони Здравков: Не сме отбор от световна класа
Тони Здравков: Не сме отбор от световна класа