Редица страни смекчават мерките срещу пандемията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:46, 17.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
Слушай новината

Редица страни постепенно се отварят след строги ограничения заради коронавирусната пандемия.

Милиони жители на Великобритания отново могат да се събират на открито при ограничения в броя на хората, да прегръщат близките си и да посещават закрити заведения. Островът връща някои свободи в Англия, Уелс и по-голямата част от Шотландия. Отварят и музеи, хотели, театри и стадиони. Домашни празненства се допускат за максимум шест души или две домакинства.

"Фантастично е. Още няма 11, а вече закусвах два пъти в заведения на закрито. Популяризирам прекрасните ресторанти в нашия град. Започнахме най-голямата вътрешна туристическа кампания в историята на Лондон. Тя окуражава столичани да се върнат в Уест Енд, но също и хората в страната, които може да са изпаднали в униние и не могат да почиват зад граница, да видят и да опитат най-доброто от света, тук в Лондон", каза кметът на Лондон Садик Хан.

Забраната за пътувания в чужбина отпада, но се замества от нови правила. Според тях карантина при завръщане не се налага само за някои дестинации. Премиерът Джонсън увери, че правителството наблюдава отблизо ситуацията с индийския щам. Оставащите ограничения в Англия може да паднат на 21 юни.

Турция разхлабва строгите ограничения, наложени преди две седмици и половина. Разрешава се движението на хора през деня, но остава в сила вечерният час през седмицата между 21.00 и 5.00 ч. сутринта, както и забраната за излизане от петък вечер до понеделник сутрин. Пътуванията между градовете са разрешени извън полицейските часове, ресторантите ще сервират само за вкъщи. Моловете ще работят през седмицата, но спортни зали и кина остават затворени. По-значително облекчаване на мерките е предвидено през юни.

300 евро глоба очаква пътниците, които се возят без маска в автомобил в Гърция, предава БНР. На санкция не подлежат единствено роднини на един адрес. Остава ограничението за до двама пътници и шофьор в автомобил. Изключение се прави за деца на едно семейство. Глобата за нарушителите отново е 300 евро на всеки в автомобила. Шофиращите с антирадар рискуват глоба от 2000 евро. Остава в сила и вечерният час - от 30 минути след полунощ до 5.00 ч. сутринта пътуването е разрешено само при крайна необходимост.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жълт код за силен вятър със скорост до 80-90 км/ч
Жълт код за силен вятър със скорост до 80-90 км/ч
След теча на лични данни - какво се случва с делата срещу НАП
След теча на лични данни - какво се случва с делата срещу НАП