Гълъб Донев: 120 млн. лв. са необходими, за да продължи мярката 60/40

от БНТ
19:09, 17.05.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Политика
Слушай новината

Ако работодатели, синдикати и държава подкрепят продължаването на мярката 60 на 40, ще трябва да се търсят възможности за преструктуриране на бюджета. Това заяви в "Още от деня" служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Според разчетите за да бъде продължена мярката и през юни, трябва да се пренасочат от други разходи 120 милиона лева.

Министър Донев увери, че социалните плащания, които са залегнали в закона за бюджета са гарантирани, но каза още, че не са финансово осигурени антикризисните мерки.

"За всяко едно продължаване на тези мерки, които са в подкрепа на бизнеса и гражданите, трябва да се намери допълнителен ресурс от бюджета. В момента се прави анализ на всички тези мерки, една от най-ефективните мерки е мярката 60 на 40, по която са осигурени и запазени над 294 000 работни места, но тя е свързана с огромен финансов ресурс, до момента са изразходвани 1 200 000 лева, за да продължи тя и през юни са необходими още 120 милиона. Осигуряването на финансовия ресурс за тези мерки тепърва предстои. Предстои преструктуриране на бюджета", каза министър Донев.

Кирил Петков е назначил одитната комисия, която да направи оценка на съпоставимостта между кредитната политика на банката и устава на банката. Целта е да се покаже прозрачността, средствата, които се разходват от банката, действия в тази посока ще има и към държавната консолидационна компания, в индустриални зони ще влязат на проверка, така че грижата е за публичния ресурс, които разходват държавните предприятия. Всички резултати ще бъдат публични. Това обяви министър Донев относно данните, които днес бяха обявени от финансовото министерство за заемите отпускани от Банката за възстановяване и развитие.

"От днес на сайта на икономиката фигурира и такава рубрика. Това до 10 дни ще бъде известно и ще бъде обявено на публичността", заяви още министър Донев.

Относно рокадите в министерствата Гълъб Донев поясни, че е съвсем нормално всяко едно правителство, което идва да управлява, да направи промяна и в първия ешалон, който е след министрите, и счита за нормално да бъдат сменени и заместник министрите.

"Чистка и реваншизъм едва ли са правилните определения за промяна, коментира още той. За него не е редно за такива назначения да се обвинява, който и да било в реваншизъм. Познавам много добре работата на министерството на труда и социалната политика, бил съм дълги години част от това министерство, предприел съм и съм възложил проверки, където има нередности ще бъдат публично обявени", допълни още той.

Донев съобщи, че в момента нивото на безработицата в България е 5,9 процента или малко над 192 000 души са регистрирани като безработни лица.

"Това, което предстои, е около над 2800 нови работни места да бъдат разкрити по регионалните програми за заетост, тази заетост ще бъде осигурена със средства от националния план за действие по заетостта чрез общините в България", допълни Донев.

Министър Донев каза още, че планът за възстановяване и устойчивост ще бъде променен там където е необходимо и ще бъде внесен в Европейската комисия.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът изгони Местан от заседанието срещу него
Съдът изгони Местан от заседанието срещу него
Връщат делото за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици
Връщат делото за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици