НОВИНИ

КНСБ: Най-много са трудовите нарушения, свързани с принудително излизане в отпуск

Николай Минков
от Николай Минков
18:30, 17.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Бизнес
Слушай новината

Всяко четвърто нарушение на трудовите права е за неизплатени заплати, сочи годишен доклад на КНСБ за 2020 г. От синдиката отчитат увеличение на злоупотребите на работодателите в засегнатите от пандемията сектори и очакват служебният министър на социалната политика да гарантира продължаването на мерките за заетостта и доходите след юни.

От 153 000 нарушения, констатирани от Главна инспекция по труда през 2020 г., 79 000 са за нарушения на безопасните условия на труд, над 18 500 са за заплащане и 12 000 за неправилно отчитане на работното време.

От КНСБ отчитат ръст на трудовите нарушения в секторите, пряко засегнати от пандемията. Като най-много, са свързани с неспазване на противоепидемичните мерки, и принуждаване на работниците да излязат в платен и неплатен отпуск.

"Неизплатените трудови възнаграждения, констатирани от ГИТ през 2020 г., за които сме получили информация са 10 800 000, като след намесата на ГИТ са изплатени наполовина тези възнаграждения", каза националният секретар на КНСБ Велика Микова.

17% при полагане на извънреден труд от КНСБ отчита масово нарушение на разпоредбите за работно време, почивки и отпуски. Най-засегнати се работещи дистанционно, за които няма никакъв регламент.

"Ясно е, че работещите от вкъщи от разстояние поемат на 100% разходите за енергия, интернет, изобщо се обезпечават за своя сметка, което всъщност е нарушение на всички норми, особено когато работят по трудов договор", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Констатират се депресивни състояния и то нарастващ брой.

Анализът на КНСБ показва и завишаване на сигналите за натиск върху работниците и служители, ограничаване на синдикалните им права и дори санкции заради постове в социалните мрежи.

"С какво ни сигнализират много често - били са санкционирани поради коментар във ФБ, че са били санкционирани затова че изказват някакво лично мнение по някакъв обществен въпрос, който явно не угоден на работодатели или въобще на фирмената политика", каза секретарят "Защита на синдикалните права" на КНСБ Тодор Капитанов.

КНСБ очаква от служебния министър спешно да прекрати злоупотребите с измерването и изчисляването на работното време и да каже как ще подкрепи заетостта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис
Конфликтът Израел-Палестина не стихва, двете страни отказват компромис
Строителните дейности на плаж "Смокиня" продължават
Строителните дейности на плаж "Смокиня" продължават