НОВИНИ

Комисия започва проверка как са отпускани кредити над 1 млн. лв. от ББР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:12, 17.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Българската банка за развитие вече е 100% държавна собственост. Банката отново привлече общественото внимание, след като вчера в интервю за БТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че вместо да подпомага малкия и средния бизнес, както е по закон, Българската банка за развитие е раздала близо 1 милиард лева на общо 8 фирми. Петков разкри и че 8 акции на банката не са собственост на държавата и това пречи да се правят промени в управлението й. Тези акции обаче от днес вече са държавна собственост, след като са дарени от търговската банка - собственик и вече са приети. Днес обявиха и осемте най-големи кредитополучатели, а специална Комисия започва проверка на всички кредити над 1 млн. лв., отпуснати от ББР.

Комисия към Министерството на икономиката ще провери дали процедурите по отпускане на кредити от държавната банка са в съответствие със закона и устава ѝ, обясниха от икономическото ведомство. На одит ще подлежат всички заеми над 1 млн. лв.

Вчера министърът на икономиката Кирил Петков обяви в интервю за БТВ, че огромни държавни средства са дадени на 8 компании, вместо на 946 малки фирми. Министърът се позова на журналистически разследвания, че 4 от тези 8 дружества имат вероятно недиректна връзка с Пеевски и са получили над 500 милиона лева.

Днес от министерството публикуваха и списък на осемте дружества с най-големи кредити към ББР. Те са степенувани в 3 групи - заеми над 140 млн. лв., над 115 млн. и над 60 млн. лв.

Оказва се, че проверката на ББР ще е малка част от цялостна ревизия в държавния сектор.

Целта тук е да се покаже прозрачността, грижата за публичния ресурс, средствата, които се разходват от банката, действия в тази посока ще има и към ДКК, където също ще бъде направена такава оценка за прозрачността на разходваните средства, в индустриални зони също ще влязат за разходването на средства така че грижата е за публичния ресурс който разходват държавните предприятия, каза Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

Според бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов, новият служебен министър най-вероятно е бил заблуден. Борисов добавя, че ББР успешно е преминала и стрес тестовете както и изискванията заради чакалнята на еврозоната и влизането на България в Европейския банков съюз.

ББР ще окаже пълно съдействие на Министерството на икономиката във връзка с предстоящата проверка

Със своя позиция излязоха и от банката за развитие. Те обявиха, че ще окажат пълно съдействие на проверяващите, а също така че дейността им е под надзора на БНБ. Отделно подчертават, че отпускането на кредити се извършва със собствен ресурс, който е придобит в резултат на търговска дейност.

В предаването "Още от деня" социалният министър Гълъб Донев не се ангажира с прогноза как ще завърши проверката.

Не мога да коментирам на този етап дали има престъпления, нарушения или морално укорими действия, а това ще бъде направено от одитната комисия, която е назначена, всички резултати ще бъдат публични, каза Гълъб Донев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира в социалните мрежи, като обяви, че ББР се е превърнала в банка на олигарсите и затова отдавна настоявала да бъде направена проверка. Нинова предлага таван на отпусканите кредити от 1 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителните дейности на плаж "Смокиня" продължават
Строителните дейности на плаж "Смокиня" продължават
Бербатов: Конгрес през лятото ще има, промяната идва
Бербатов: Конгрес през лятото ще има, промяната идва